Midsommer i Nordeuropa: Udforsk de fascinerende traditioner

Mødet med Jonsok, Kokko, Jaanipäev og midsommarstång er sandsynligvis ikke ukendt for folk i vores nordiske og baltiske nabolande. Disse udtryk er knyttet til midsommerfejringen, som er særligt festlig og betydningsfuld i disse regioner. Ønsker du at udforske midsommeren i andre kulturer? Tag på en rejse til Island, Finland, Sverige, Estland og Norge og dyk ned i deres rige traditioner og fascinerende folklore.

Booking.com deler midsommertraditioner fra vores nordiske og baltiske nabolande for at inspirere rejsende til at opleve denne festlige begivenhed på en ny måde.

Fra Sankt Hans i Danmark til Midsommer i Nordeuropa

Sankt Hans

Midsommeren er også en festlig tid herhjemme, hvor vi samles med venner og familie omkring Sankt Hans-bålet den 23. juni. 

Mens vi nærmer os Sankt Hans herhjemme, er det interessant at bemærke, hvordan mange europæiske lande har deres egne unikke traditioner og versioner af midsommerfejringen. 

For dem, der søger autentiske oplevelser og ønsker at prøve noget anderledes end den sædvanlige Sankt Hans-fejring, præsenterer Booking.com fem destinationer i Nordeuropa, hvor man kan omfavne sommerlyset og fejre midsommer på samme måde som de lokale.

Midsommer i Sverige – Majsstang, frødans og kartoffelsækkeløb

Frødans i Sverige

Sverige er kendt for at have nogle af de mest gemytlige og festlige midsommerfejringer i hele Norden. Fejringen finder altid sted den fredag, der er tættest på sommersolhverv den 21. juni. 

Svenskerne samles i deres sommerhuse på landet og rejser den traditionelle midsommerstang eller majstang. Denne er smukt udsmykket med blade, blomster og farverige bånd. 

En af hovedaktiviteterne er “frødansen”, hvor folk kredser omkring midsommerstangen og efterligner frøernes bevægelser. 

Derudover kan man deltage i sjove aktiviteter som kartoffelsækkeløb, tovtrækning og nyde traditionel mad som sild, nye kartofler og kogte æg, efterfulgt af lækker jordbærkage og snaps. 

Jónmessa på Island – Natten hvor køerne kan tale

Island er et land rigt på folklore og historie, og deres midsommerfejring, kendt som Jónsmessa, er ikke anderledes. 

Denne begivenhed, der finder sted den 24. juni, er fyldt med fantastiske historier og legender, da Island er kendt som sagaernes hjemland. 

Ifølge en legende får køerne evnen til at tale denne nat, og sæler antager menneskelig skikkelse. Det er en dag og nat, der er præget af fantasi og spænding.

En anden interessant overbevisning er, at hvis man venter ved et kryds, hvor alle veje fører til en kirke, vil elverfolk komme og forføre en med gaver. 

Midsommeren på Island er en helt unik oplevelse, der forbinder folk med deres rige kulturelle arv og myter.

Midsommer i Finland – Hvor saunaen er i centrum

Midsommer Finland

I Finland foretrækker de at tage på en weekendtur til deres hytter tæt på vandet i løbet af midsommeren. 

Saunaen spiller en vigtig rolle i den finske midsommerfejring. Finnerne nyder at varme sig i saunaen og derefter hoppe i det forfriskende vand. 

Midsommeraften i Finland er fyldt med sang og dans omkring tændte bål, der kendes som “kokko”. En sjov tradition er at synge højere og højere. Det siges nemlig, at jo højere man synger, desto heldigere vil man være det kommende år. 

En af de bedste steder at fejre midsommer i Finland er på øen Seurasaari, der ligger uden for hovedstaden Helsinki. 

Her har de arrangeret offentlige midsommerfester i over 60 år. Det er en fantastisk mulighed for at opleve den finske kultur, sang og dans i et smukt naturligt miljø.

Hvide nætter i Estland – Et fortryllende miks af festligheder, traditioner og overtro

I Estland fejres midsommer hvert år den 23. og 24. juni. Denne fejring har sine rødder i hedensk tid og markerede historisk set starten på høhøsten.

Esternes midsommerfejring omfatter bål, dans, folkemusik og selvfølgelig traditionel mad som grillet kød, kartoffelsalat og øl.

Solen går knap nok ned på disse breddegrader, hvilket giver anledning til de såkaldte “hvide nætter”. Midsommeren er en meget vigtig tradition for esterne og er dybt forankret i deres kultur.

Under fejringen kan man opleve den unikke blanding af festligheder, traditioner og overtro, der giver et fascinerende indblik i Estlands historie og folkelige tro.

Jonsok i Norge – Pilgrimsrejser og falske bryllupper

Midsommer

I Norge fejrer man også Sankt Hans, og midsommeraftenen, kendt som Jonsok, afholdes den 23. juni hvert år. 

Jonsok refererer til middelalderens pilgrimsrejser til kirker og hellige kilder, og selvom traditionen har kristne rødder, har den stadig stor betydning i dag. 

Nordmændene fejrer midsommer med bål og lægger vægt på optimisme og nyt liv. En unik tradition er at arrangere “falske” bryllupper for at fejre blomstringen af et langt og velstående liv. 

Nordmændene pynter også deres lader med birkegrene, rønnebær og kirsebærkviste for at forhindre troldene i at stjæle deres køer. 

En populær måde at fejre Sankthansaften på er ved at tage på en bådtur gennem Norges majestætiske fjorde, hvilket giver en malerisk og mindeværdig oplevelse.

Byer som Bergen, der ligger tæt på fjorde og omgivet af smuk natur, er et ideelt sted at opleve midsommerens magi i Norge.

Gennem disse landes midsommertraditioner kan rejsende opleve forskellige kulturelle aspekter, traditioner og folklore. Det er en fantastisk mulighed for at dykke ned i den lokale kultur, fejre sommeren og skabe uforglemmelige minder. 

Uanset om man vælger at danse om midsommerstangen i Sverige, lade sig fortrylle af Islands eventyrlige atmosfære, opleve Estlands folkelige traditioner, synge og danse ved de finske bål eller deltage i de norske festligheder ved fjordene, vil man blive beriget med en dybere forståelse for disse landes historie og kultur.

Rejsetilbud

Oplev Amalfikysten
Fjordgaarden
St. Martin

I samme kategori

Design uden navn-15
Hvalsafari
Sensommer i Europa
Korsika, Frankrig.

Mest læste

Nimb Rooftop København
troldejagt i Danmark
Klippeøerne i Vietnam
london-3078109_640

Forsiden netop nu

f82adafa-abd0-45fc-ad23-626d602492f2
Nimb Rooftop København
Design uden navn-15
Essensen af Indien
nationalparker i Europa
I ro og mag med Vitus Rejser
Sensommer i Europa
Hvalsafari

Mest læste

Rejsenyheder & PR

Foto: Lego
billund
udlandet
vesterbro
scandic go
strandhotel

Danmark

Instagram Aarhus
billund
strandhotel
camping

Skiferie

gurgl østrig
Vorarlberg
Zillertal
Zillertal i Østrig, skiferie

Camping

camping
Aktiv ferie
TimeOut fra hverdagen
Campingmesse

Rejsetilbud

Korsika, Frankrig.
Gran Canaria fungerer glimrende som en romantisk getaway, når du trænger til en pause fra vintermørket.
Cancún - Kyst
Instagram Aarhus
Kanal i Venedig
Anholt
Innsbrucks gader summer af liv og er fuld af historie.

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)