Artiklen er skrevet i samarbejde med Greenland Travel

 

Midnatssol er betegnelsen for dét fænomen, at solen ikke går ned under horisonten, og at der dermed er sol 24 timer i døgnet. Ved midnatssol i Grønland, udviskes grænsen mellem dag og nat på forunderlig vis.

Fænomenet kan, på bestemte tidspunkter på året, opleves i Grønland – nord for polarcirklen. Det starter omkring solhverv, dvs. enten den 21. eller 22. juni nord for den nordlige polarkreds og enten den 21. eller 22. december syd for den sydlige polarkreds.  Midnatssolen er polarnatten og nordlysets “kusine” men viser sig kun i sommermånederne, på samme måde som polarnatten og nordlyset kun er der i vintermånederne.

Midnatssol i Arktis kan iagttages på 66°34′ og nordover, og på den sydlige halvkugle kan midnatssol tilsvarende forekomme sydligere end den sydlige polarcirkel på 66°34′ s.br. På selve nordpolen kan solen ses 24 timer i døgnet i hele sommerhalvåret.

 

Midnatssol nord for polarcirklen

Midnatssolen kan opleves ethvert sted nord for polarcirklen. Midnatssolen dukker først op i nationalparken og derefter i de nordlige byer så bl.a. Qaanaaq, Upernavik og Uummannaq.

På selve polarcirklen er der 0,5 times midnatssol en dag om året, ligesom der kun er det modsatte, polarnat, 0,5 time om året. Men jo længere nordpå man kommer, jo længere varer midnatssolen. Det vil sige, at der er over 2 måneder med midnatssol i Ilulissat, og oppe i Qaanaaq står solen på himlen dag og nat i 3,5 måned om året.

Den gængse opfattelse af tid hos os europæere bliver sat på prøve i Arktis og Antarktis om sommeren. Pludselig kan en dag vare 100 døgn og ikke de gængse 10-12 timer, som man er vant til. Det giver en dejlig energi, som både grønlænderne og de tilrejsende turister tapper af.

 

Midnatssol på Grønland

 

Oplevelser under solen

Folk i Grønland elsker de lange, lyse nætter og midnatssol. Der sejles, grilles og leges. Der bliver fanget fisk, som indtages med velbehag på strandkanten, eller man fryser dem ned til vinterforrådet. Der er også mange, som har deres egen rygeovn, hvor der produceres de skønneste lækkerier, som man enten kan købe på brættet, i butikkerne eller smage på de gode restauranter.

Du kan også selv prøve midnatssol i Grønland af. Der tilbydes de skønneste sejlture til eksempelvis Ilulissat Isfjord, hvor du sejler rundt mellem de glinsende, store isfjelde. Du møder også kajakroere, der har valgt at begive sig ud i sommernattens lys.

Når du har fået lys nok, så vær ikke bange for, at du ikke kan falde i søvn. Mange hoteller og overnatningssteder har mørklægningsgardiner på værelserne for at blokere for midnatssolen.

 

Lyse nætter syd for polarcirklen

Syd for polarcirklen har du ikke midnatssol, men du har meget lyse nætter om sommeren – ofte så lyse, at det føles som om, at solen ikke er gået ned. I Grønlands sydligste by, Nanortalik, står solen fx på himlen i op til 20 timer i døgnet, og folk forstår virkelig at udnytte nattelyset.

Rigtig mange hoteller og andre overnatningssteder har mørklægningsgardiner på værelserne for at blokere for midnatssolen.

 

Polarnat i hele Arktis

Både svenske og amerikanske film har gennem tiden skildret, hvordan en flok vampyrer søger højt mod nord for at mæske sig vinteren igennem uden at skulle tænke på, at solen står op. Heldigvis har de ikke opdaget Grønland endnu, så vi har vores polarnat for os selv sammen med vores hunde. Polarnat er, når solen IKKE står op. Altså det modsatte af midnatssol.

Grønland er naturligvis ikke det eneste land med polarnat. Den møder du på den nordlige halvkugle i Norge, Sverige, Finland, Rusland, Alaska (USA), Canada, Grønland og Island. Sisimiut er den største by i Grønland, der ligger nord for Polarcirklen (den sniger sig lige ind i området og ligger 40 kilometer nord for Polarcirklen).

I Grønland fejrer man Polarnattens ende, ikke mindst i Ilulissat.