Machu Pichu – Inkabyen i Peru

2.430 meter over havets overflade, i de peruvianske Andesbjerge, ligger Machu Pichu. Ruinen af inkabyen er et fantastisk eksempel på, hvordan inkafolket levede med naturen og sågar integrerede naturen med deres hjem.

Det arkitektoniske og ingeniørmæssige vidunder er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, og så bør det være et must see på din rejse til Peru!

 

Hvad er Machu Pichu?

Machu Pichu er i dag en ruin fra inkatiden, placeret på en bjergkam. Der har formentligt levet omkring 750 mennesker i byen, og det anses for at være få. I regntiden anslås det, at der boede endnu færre, da der i denne periode ikke var betydningsfulde figurer på besøg.

Der er endnu ikke klar enighed omkring, hvad byen blev bygget til. Men de fleste kilder peger på, at byen var opholdssted for kejsere og adelsfolk, eller at stedet havde et religiøst formål, som hjemsted for præster og dedikerede til solguden. Med estimatet om de få indbyggere og færre end 200 skeletter, anses Machu Pichu ikke for en konventionel by. Man mener snarere, det var en form for rekreationsby for de religiøse overhoveder eller alternativt for inkaledere og “adelsfolk”.

 

Machu Pichu

 

Historien om ruinbyen

Machu Pichu blev bygget i år 1400 af Sapa Inka Pachacuti, som var den øverste leder af Kongedømmet Cuzco, som han senere udvidede til hele Inkariget. Byen var kun beboet i lidt over 100 år. Men det er endnu uklart, præcist hvad der lå til grund for den korte periode. Affolkningen af inkabyen kan hænge sammen med et kopperudbrud, men nogle kobler det også sammen med Spaniens erobring af området. Hvad enten det var den ene eller den anden årsag, var inkabyen formentlig ikke længere relevant efter Spaniens erobring omkring 1530.

Det præcolumbianske Machu Pichu er en forholdsvis nyfunden seværdighed. Efter Inkaernes nederlag til Spanien blev byen mere eller mindre glemt, og der var derfor ikke noget bredt kendskab til den. Først i 1911, da en amerikansk arkæolog og historiker rejste til Peru og fandt- og formidlede ruinens skønhed, blev byen verdenskendt.

 

Inkabyen i Peru

 

Derfor skal du besøge inkabyen i Peru

Machu Pichu er kendt for dets arkitektoniske udtryk og håndværksmæssige udførelse. Netop derfor blev byen optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste i 1983. I 2007 blev bebyggelsen igen hædret og optaget på listen over de syv nye vidundere.

Naturen omkring inkaruinerne er også anerkendt for ekstraordinær skønhed. Tågeskove og grønne bjergtoppe præger udsigten fra byen i Andesbjergene, og området er desuden hjem for 22% af Perus samlede flora. Her lever et mangfoldigt dyreliv, som gør stedet både spændende og levende. Faktisk udgør dyrebestanden ved Machu Pichu omkring 10% af Perus samlede dyreliv, med mere end 700 sommerfugle-, fugle- reptilarter.

Selve bebyggelsen er anprist for dets ingeniørkunst og består af omkring 200 forskellige stenbygninger. Ruinerne smelter nærmest sammen med bjergtoppen og den omkringliggende natur. Og mellem monumenterne finder man stenterrasser side om side, der spreder sig ud mod skrænten. Idet Machu Pichu er bygget i flere niveauer, har det givet mening at opdele landbrug og beboelse på en nedre og en øvre del af byen. Mere end 3000 trappetrin af sten forbinder inkabyens forskellige bygninger og etager.

 

 

Machu Pichu

 

Få den bedste tur til Machu Pichu

Machu Pichu ligger ca 80 km fra inkarigets hovedstad Cusco, hvorfra du kan nå ruinbyen med tog og bil eller bus. Fra Cusco kan du køre med tog direkte til Ollantyatambo eller køre i bil eller bus hertil. Derfra skal du med en togforbindelse til Landsbyen ved Machu Pichu, også kaldet Aguas Caliente, som tager ca. 2,5 time.

Alternativt kan det anbefales at droppe toget og vandre ad Inkastien til Machu Pichu. Der skal minimum beregnes et par dage til at nå Machu Pichu, men det er turen værd. Du kommer igennem landsbyer, grønne dale og de tætte tågeskove. Du får derfor både en fantastisk naturoplevelse og det fulde indtryk af livet i andesbjergene. Med vandreturen til inkabyen får du også det fulde indtryk af det majestætiske bygningsværk, når du går gennem solporten ved solopgang og ser Machu Pichu for første gang.

For at få den bedste vandretur er det nødvendigt at overveje sæsonen og bestille en tilladelse i god tid. Du kan vandre alle årets måneder, med undtagelse af februar, men den bedste tid på inkastien er fra april til november. I denne periode er det meget populært at vandre til byen, og tilladelserne bliver derfor hurtigt udsolgt.

Rejsetilbud

Julemarked i Berlin
Julemarked i Berlin
Se rejsetilbud
Fjordgaarden
Spaophold på Fjordgaarden
Se rejsetilbud
Rejse til Grønland
Oplev det bedste af Grønland
Se rejsetilbud

I samme kategori

alicante
Italien
Harzen
Oktoberfest

Mest læste

troldejagt i Danmark
alicante
Verdens mindste lande
Verdens største lande

Forsiden netop nu

alicante
Halloweenoplevelser
Efterår i Danmark
Diskobugten
Italien
Thailand øer
Harzen
Disneyland Paris

Mest læste

Danmark

Halloweenoplevelser
Efterår i Danmark
Weekendophold
Hindsgavl slot

Skiferie

schladming-travelmore
Østrig
Smukke skiområder i Europar
skisportssteder i Østrig

Camping

Camping i Norge
Ferie i Aarhus
Camping Aarhus
ø-ferie i Danmark

Rejsetilbud

Bucketlist
porto-scaled-e1662661879568
mountains-5732202_640
porto-343487_640
Salzburgerland
Oktoberfest
imgonline-com-ua-CompressToSize-aBa1V0H1SFTwtsw

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s og Vagabond’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)