Artiklen er skrevet i samarbejde med Østrigs Turistbureau.

 

Østrigs placering midt i Europa og landets skiftende historie har sat sine præg på kulturen og i særdeleshed på madkulturen. Det østrigske køkken er sammensat af et kulinarisk wienerkøkken samt mange andre landes køkkener, som præges af solide retter, der ligger godt i maven. Så hvis du ikke tidligere har overvejet tanken om, at din næste rejse skal indeholde kulinariske oplevelser i Østrig, så er der noget, du har overset.

Og der er ingen grund til at tøve med at booke en gastronomisk rejse til Østrig allerede nu. Når du booker en rejse igennem et rejsebureau, er du altid sikret, hvis der skulle ske noget uventet. Du har en kontaktperson, der både kender området og taler sproget. Rejsebureauer har også de bedste vilkår i forbindelse med ombookning og annullering.

 

Kulinariske oplevelser i Østrig

 

Kulinariske oplevelser i Østrig – unikke madoplevelser i hver region

Hver region i Østrig har sin egen madkultur, der bygger på en spændende blanding af egne traditioner og kontakt med andre kulturer. Fx mærkes den italienske indflydelse tydeligt i det sydlige Østrig, mens der i nord er et strejf af Ungarn i de lokale retter. Faktisk er det sådan, at mange af de madretter, som vi tror er “typisk østrigske”, har deres oprindelse i andre lande. Blandt andet siges det, at Wienerschnitzel oprindeligt kommer fra Milano i Italien, at gulasch er ungarsk, og at strudel kom via Ungarn fra Tyrkiet.

Samtidig er de klassiske retter som fx Wienerschnitzel og Apfelstrudel langt fra det eneste, som Østrig har at byde på. Et restaurantbesøg i Østrig garanterer rigeligt med smag, der ikke kun er baseret på lokale traditioner og opskrifter men også på lokalt (ofte økologisk) dyrkede produkter. Ligesom tilberedelsen varierer fra region til region, varierer smagen også afhængigt af årstiden, eftersom det for det meste er årstidens råvarer, der anvendes.

Et restaurantbesøg i Østrig er derfor ikke kun en lækker smagsoplevelse men også en kulturel rejse. Lige meget om besøget er på en eksklusiv restaurant i byen eller på en af de mange lokale kroer (Gasthäuser), kan du forvente god mad, der er tilberedt med lokale råvarer.

 

 

Slow Food – den hemmelige østrigske ingrediens er tid

Slowfood er en livsstil, som er stærkt forankret i Østrig. I dag er det her den største koncentration af biodynamiske landbrug i EU er.

Slow food kan forklares med 5 ord: “Det er godt og autentisk!”. Det vil sige, det drejer sig om tid og ro. Om gode, lokale råvarer, der er dyrket med tradition og kærlighed. Og det drejer sig om at nyde maden og spise den med den tid, det tager.

Hver region har sat deres individuelle særpræg på regionens Slow Food. Overleveret fra generation til generation inden for hvert område: Opdræt af dyr med hø og engblomster, den årlange modning af bacon, skinke og ost, begejstringen for urter og krydderier i køkkenet og lysten til at eksperimentere.

 

 

Andre gourmetoplevelser i Østrig

Spiritus

Ædle og udsøgte er de, de ca. 20 brændevine og 20 eddiker fra Gölles i Vulkanland. De nyeste skud på stammen med en høj alkoholprocent er gin, whisky og rom, som naturligvis alt sammen kan smages og ses under produktion i fabrikken.

Gourmetskinke

Vulcano er et internationalt kvalitetsmærke. “Vulcanoerne” præsenterer et ægte skinkemesterstykke i deres Vulcanothek i Auersbach, Østteiermark. Det er en helt særlig smagsoplevelse at sætte tænderne i en ægte Vulcanoskinke.

„Soupe de Pannonia“

Den pannoniske fiskesuppe er for længst blevet en klassiker. Den „burgenlandske bouillabaisse“ imponerer med sin fond fra ferskvandsfisk smagfuldt tilbehør som løg, hvidløg og paprika. Det lokale safran giver suppen sin særlige smag.

Kartoffel fra Lungau

Byboerne i Lungau kalder sine kartofler for Eachtling, eftersom det er 8 (“eacht”) sorter, fra Desiree til Melody, der avles. Det vigtigste er, at de koges med skræl på, så de mange næringsstoffer beholdes.

Baconspecialiteter fra Gailtal

På “Lerchenhof” findes en hel menu fuld af baconspecialiteter. Fra bløde, næsten cremede bacontern til krydret bacon fra Gailtal og vinbacon, som får lov at modne i op til 7 år.

 

Brød fra Lesachtal – Kulinariske oplevelser i Østrig

Kornet til dette lækre brød dyrkes i op til 1427 meters højde, hvor det vokser i den rene natur. Efter høsten fragtes det ned til Maria Lungau i 1179 meters højde, hvor det males. Malingen af kornet på de gamle møller er med til at give brødet en særlig smag. Brødproduktionen i Lesachtal har stået på UNESCOs liste over “immateriel kulturarv” siden 2010.

 

Kulinariske oplevelser i Østrig