Harzen

Mærk historiens vingesus på et kroophold i Danmark

Artiklen er skrevet i samarbejde med Small Danish Hotels.

 

De over 100 danske kroer emmer af traditionel mad, kultur og historie. Og det er mere populært end aldrig før at tage på kroophold i Danmark. Et kroophold indbyder til en romantisk weekend eller en afslappende miniferie.

 

Middelalderens historiske kroer

De første landevejskroer kom til i 1283 i Middelalderen, hvor kong Erik Klipping besluttede, at der langs landevejene skulle ligge en kro for hver 20 km., så man i hestevogn eller til fods kunne nå en ny sikker overnatning på én dagsrejse. Mange kroer er derfor flere hundrede år gamle og ligger ofte placeret smukke steder. Det er altså en rejse tilbage i danmarkshistorien at besøge en dansk kro, og man kan mærke historiens vingesus.

I 1695 kom ”Gæstgiveriets grundlov”, der gav kroerne monopol på at have betalende gæster og lov til at fremstille brændevin.

Fra slutningen af 1800-tallet bestod de fleste lokale samfund af en landsby med forsamlingshus, brugsforening, kirke, mejeri og ofte også en kro, hvor rejsende kunne spise og overnatte. Det ændrede sig først i 1960’erne, hvor det blev almindeligt, at bønderne gik til bal på kroen, mens missionsfolk så den som en syndens hule.

 

Gamle kødgryder eller nytænkende gastronomi på et kroophold i Danmark

Uanset hvad menukortet byder på, sætter de fleste danske kroer en ære i at bruge lokale og regionale råvarer. Maden svinger fra traditionel dansk mad til Michelinmad. Danske kroer er dog kendt for den traditionelle danske mad, og det er dog også fortsat æggekage, stegte ål med stuvede kartofler eller rugbrød med gammelost, løg og sky, som er på menukortet mange steder.

Enten profilerer man sig på danske egnsretter eller også går man den modsatte vej og satser på gourmetmad. To danske kroer har i dag en Michelin-stjerne, og andre kroer har også forladt mormormaden til fordel for finere gastronomi.

Bromølle Kro: Danmarks ældste kro

I Middelalderen kunne Sjællands største mose kun passeres i nordlig-sydlig retning via ét vadested. På en ø i vadestedet blev der anlagt en vandmølle, og fordi bønderne kom langvejs fra for at male korn, opstod der behov for en købmandshandel og et sted med mad, drikke og overnatning. Senere forsvandt møllen, og i 1965 lukkede købmandshandlen.

Bromølle Kro eksisterer dog fortsat og kan datere sin historie helt tilbage til 1198. I 1970’erne og 1980’erne havde kroen primært fokus på selskaber og a la carte mad. I dag byder kroen på en blanding af kursusvirksomhed, livemusik, overnatning og et menukort med god dansk mad.

 

Hvidsten Kro: Ejeren mistede livet i kamp for fædrelandet

I 1847 forelskede en ung tømrer Peder Fiil sig i Maren, som var datter af en rig gårdejer. De to unge måtte ikke få hinanden, men den lokale digterpræst Steen Steensen Blicher viede dem i al hemmelighed. Da Peder og Marens søn Niels blev voksen købte de i 1884 Hvidsten Kro til Niels og hans hustru. I 1934 kom tredje generation til, da deres søn Marius og hans kone Gudrun blev kroværter.

I 1943 søgte den danske modstandsbevægelse folk til at modtage faldskærmsjægere, våben og ammunition, og Marius dannede sammen med lokale folk Hvidsten Gruppen. Det var almindelige folk, der tog en beslutning om at kæmpe for friheden, og det kostede dem livet. Den 11. marts 1944 kom Gestapo og arresterede gruppen. Marius, hans søn og svigersøn blev skudt af tyskerne få måneder senere. I 2017 blev der åbnet et museum på Hvidsten Kro om Hvidsten Gruppen. Gudrun døde i 1972 og kroen drives i dag af fjerde generation – Christina og Søren Fiil.

Kroophold i Danmark: Her er 3 hyggelige kroer

 

kroophold i Danmark

 

Tyrstrup Kro, Christiansfeld

6070 Christiansfeld

 

Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

Tambohus Kro & Badehotel, Thyholm

7790 Thyholm

 

Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.
kroophold i Danmark

 

Hotel Kirstine, Næstved

4700 Næstved

 

Det romantiske hotel midt i Næstved er indrettet i en 250 år gammel, hvid bindingsværksgård. De ”skæve” stuer emmer af historie og danner en charmerende ramme for et dejligt ophold. Hotel Kirstine er et perfekt udgangspunkt for oplevelser på Sydsjælland.

Rejsetilbud

960_Spanien_Andalusien_Guadix
På opdagelse i Andalusien
Se rejsetilbud
Togrejse i Italien
Togrejse i Italien, Cinque Terre
Se rejsetilbud
Rejsetilbud til Bornholm
Rejsetilbud til Bornholm
Se rejsetilbud

I samme kategori

Halloweenoplevelser
Efterår i Danmark
Weekendophold
Hindsgavl slot

Mest læste

troldejagt i Danmark
alicante
Verdens mindste lande
Verdens største lande
Harzen

Forsiden netop nu

alicante
Halloweenoplevelser
Efterår i Danmark
Diskobugten
Italien
Thailand øer
Harzen
Disneyland Paris

Mest læste

Danmark

Halloweenoplevelser
Efterår i Danmark
Weekendophold
Hindsgavl slot

Skiferie

schladming-travelmore
Østrig
Smukke skiområder i Europar
skisportssteder i Østrig

Camping

Camping i Norge
Ferie i Aarhus
Camping Aarhus
ø-ferie i Danmark

Rejsetilbud

Bucketlist
porto-scaled-e1662661879568
mountains-5732202_640
porto-343487_640
Salzburgerland
Oktoberfest
imgonline-com-ua-CompressToSize-aBa1V0H1SFTwtsw

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s og Vagabond’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)