Mærk historiens vingesus på et kroophold i Danmark

Artiklen er skrevet i samarbejde med Small Danish Hotels.

 

De over 100 danske kroer emmer af traditionel mad, kultur og historie. Og det er mere populært end aldrig før at tage på kroophold i Danmark. Et kroophold indbyder til en romantisk weekend eller en afslappende miniferie.

 

Middelalderens historiske kroer

De første landevejskroer kom til i 1283 i Middelalderen, hvor kong Erik Klipping besluttede, at der langs landevejene skulle ligge en kro for hver 20 km., så man i hestevogn eller til fods kunne nå en ny sikker overnatning på én dagsrejse. Mange kroer er derfor flere hundrede år gamle og ligger ofte placeret smukke steder. Det er altså en rejse tilbage i danmarkshistorien at besøge en dansk kro, og man kan mærke historiens vingesus.

I 1695 kom ”Gæstgiveriets grundlov”, der gav kroerne monopol på at have betalende gæster og lov til at fremstille brændevin.

Fra slutningen af 1800-tallet bestod de fleste lokale samfund af en landsby med forsamlingshus, brugsforening, kirke, mejeri og ofte også en kro, hvor rejsende kunne spise og overnatte. Det ændrede sig først i 1960’erne, hvor det blev almindeligt, at bønderne gik til bal på kroen, mens missionsfolk så den som en syndens hule.

 

Gamle kødgryder eller nytænkende gastronomi på et kroophold i Danmark

Uanset hvad menukortet byder på, sætter de fleste danske kroer en ære i at bruge lokale og regionale råvarer. Maden svinger fra traditionel dansk mad til Michelinmad. Danske kroer er dog kendt for den traditionelle danske mad, og det er dog også fortsat æggekage, stegte ål med stuvede kartofler eller rugbrød med gammelost, løg og sky, som er på menukortet mange steder.

Enten profilerer man sig på danske egnsretter eller også går man den modsatte vej og satser på gourmetmad. To danske kroer har i dag en Michelin-stjerne, og andre kroer har også forladt mormormaden til fordel for finere gastronomi.

 

 

Bromølle Kro: Danmarks ældste kro

I Middelalderen kunne Sjællands største mose kun passeres i nordlig-sydlig retning via ét vadested. På en ø i vadestedet blev der anlagt en vandmølle, og fordi bønderne kom langvejs fra for at male korn, opstod der behov for en købmandshandel og et sted med mad, drikke og overnatning. Senere forsvandt møllen, og i 1965 lukkede købmandshandlen.

Bromølle Kro eksisterer dog fortsat og kan datere sin historie helt tilbage til 1198. I 1970’erne og 1980’erne havde kroen primært fokus på selskaber og a la carte mad. I dag byder kroen på en blanding af kursusvirksomhed, livemusik, overnatning og et menukort med god dansk mad.

 

Hvidsten Kro: Ejeren mistede livet i kamp for fædrelandet

I 1847 forelskede en ung tømrer Peder Fiil sig i Maren, som var datter af en rig gårdejer. De to unge måtte ikke få hinanden, men den lokale digterpræst Steen Steensen Blicher viede dem i al hemmelighed. Da Peder og Marens søn Niels blev voksen købte de i 1884 Hvidsten Kro til Niels og hans hustru. I 1934 kom tredje generation til, da deres søn Marius og hans kone Gudrun blev kroværter.

I 1943 søgte den danske modstandsbevægelse folk til at modtage faldskærmsjægere, våben og ammunition, og Marius dannede sammen med lokale folk Hvidsten Gruppen. Det var almindelige folk, der tog en beslutning om at kæmpe for friheden, og det kostede dem livet. Den 11. marts 1944 kom Gestapo og arresterede gruppen. Marius, hans søn og svigersøn blev skudt af tyskerne få måneder senere. I 2017 blev der åbnet et museum på Hvidsten Kro om Hvidsten Gruppen. Gudrun døde i 1972 og kroen drives i dag af fjerde generation – Christina og Søren Fiil.

 

 

Kroophold i Danmark: Her er 3 hyggelige kroer

kroophold i Danmark

 

Tyrstrup Kro, Christiansfeld

6070 Christiansfeld

Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

Tambohus Kro & Badehotel, Thyholm

7790 Thyholm

Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.
Kroophold

St. Binderup Kro, Aars

9600 Års

St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og bornholmerurets tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

Rejsetilbud

kirgisistan
faeroeerne-torshavn-kirkjuboeur-960
Krydstogt i Norge

I samme kategori

Danmark
Aktiv ferie
Kirsebærtræer
Dansk gastronomi

Mest læste

troldejagt i Danmark
Salzburg
Verdens største byer
sommer harzen

Forsiden netop nu

sommer harzen
Hohe Salve
ferie i Gøteborg
ø-ferier
Magiske destinationer i London
Hohe Salve
Weissenhaeuser Strand
byer uden tursiter

Mest læste

Danmark

Danmark
Aktiv ferie
Kirsebærtræer
Dansk gastronomi

Skiferie

gurgl østrig
Vorarlberg
Zillertal
Zillertal i Østrig, skiferie

Camping

Aktiv ferie
Campingmesse
Holmely glamping
Camping i Norge

Rejsetilbud

Japan
strandresort
Sejltur i Grønland
Flyrejsen
Weissenhaeuser Strand
Flyvemaskine
Havila

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)