Julemarked i Wien

Wien starter julen allerede i november, for her er højtiden noget, man ser frem til og forbereder hele året.

Fra midten af november oser byen af julestemning, og på de mange julemarkeder rundt omkring i Wien får man en fornemmelse af, at julen ikke kun er for børn. 

Sommeren er blevet til efterår, dagene bliver kortere, og allerede i november mærker vi vinteren presse på med kulde, sne og tåge. Vi går vinteren i møde, og en dyne af melankoli sænker sig om os. Vinterdepressionen står ved døren – så hvad gør man? Man tager til Wien.

Op gennem november spreder en bølge af varme og hygge sig i Wien, og man kan mærke, hvordan duften af honningkagemænd, gløgg og julekager henlægger byen i en tilstand af idyllisk romantik. De små gader oplyses af gløden fra de mange vinduer, hvor stearinlys skaber hygge inde såvel som ude. Julen kommer tidligt i Wien, og alle er med på hyggen, for i Wien sætter man en ære i at fejre julen.

Østrig er kendt for deres traditionsrige julemarkeder

Julemarked i Wien af en anden verden


Når gaderne i Danmark i løbet af november bliver pyntet med lyskæder, plasticgran og blinkende hjerter, er Wien af en anden verden. De større gader i centrum som Kärntner Strasse, Graben og Kohlmarkt indrammes af guirlander af lys, der oplyser himlen, og tusindvis af små julelys forvandler de store shoppinggader Mariahilfer Strasse og Landstrasser Hauptstrasse til sande lyshave i vintermørket.    

De fleste butikker pynter facaden med store grangrene og flerfarvede silkebånd, og julemusikken, der flyder gennem gaderne, bidrager til en julestemning, der kan få selv den hårdeste kyniker til at nyde et glas varm punch fra en af de mange boder i gaderne.

For i Wien forbinder man ikke jul med tilbudsaviser og plasticnisser. Her lægges der vægt på hyggen, og man kan ligefrem mærke, hvordan julestress må vige for oprigtig juleglæde.  

Bevæger man sig gennem gaderne til Wiens rådhus, vil man på Rathausplatz foran rådhuset møde et af verdens ældste julemarkeder, eller Christlkindmarkt som det hedder på tysk. Markedet er vel egentlig nærmere et adventsmarked, for det åbner allerede den 17. november og løber helt frem til den 24. december. I Wien fejrer man nemlig også adventsdagene.

Julemarkedet, Wiener Christkindlmarkt, foran rådhuset i Wien siges at være 700 år gammelt. Det er det ældste i Wien og kan dateres tilbage til 1297, da kejseren første gang tillod et decembermarked. I dag er markedet det mest populære i Wien og besøges hvert år af op mod 3,5 mio. mennesker fra hele verden.

Wien rådhus

Jul i Wien er ikke kun for børn


Et gigantisk juletræ i centrum af markedet kaster lys over de 140 små træboder, hvorfra der grilles kastanjer, koges klejner, varmes julepunch og meget mere.

Boderne danner rammen om adventsmarkedet, der har den barnlige glæde i centrum, for Wiener Christkindlmarkt bliver man hurtig en aktiv del af med dets mange juleworkshops. Flere af standene fungerer som små juleværksteder, hvor børn kan bygge julegaver med hjælp fra dedikerede julefolk. I Jesusbarnets værksted bages der julekager, mens man samtidig kan lave en julegave, og fra de mange træsnitterværksteder flyver høvlspåner omkring, når der arbejdes.

De voksne kan gå på opdagelse i Wiener Christkindlmarkts gastronomiske univers af juledelikatesser, for over halvdelen af boderne på Wiens største julemarked serverer nemlig mad og drikke. Her kan man blandt andet kaste sig ud i en verden af julehjemmebag, og vil man selv prøve kræfter med julebagekunsten eller bare samle inspiration til eget køkken, findes der en workshop på rådhuset, som lærer interesserede at bage kager. Prøv også et glas Glühwein, som er en tysk forløber for gløgg, som vi kender det. Den serveres både med og uden alkohol og smager som et rent afkog af koncentreret jul.

Herudover byder markedet på et hav af østrigske specialiteter, hvor man blandt andet kan stille appetitten med en langos – en tyk pandekage med alle mulige forskellige slags fyld.

Engle julemarked

Bedstemor læser højt på julemarkedet


Wiener Christkindlmarkts 140 boder er bygget tæt op ad hinanden, og de smalle passager, der danner veje rundt på markedet, er så smalle, at man får indtrykket af at befinde sig i en lille julelandsby i hjertet af Wien.

Hele markedet ligger i en stor park, Rathauspark, som gennem de sidste 20 år er blevet en integreret del af Wiener Christkindmarkt. Fra træerne hænger lysende, gyldne blade, julehjerter og glitrende stjerner, som forvandler stedet til en eventyrlig have, når det tidlige vintermørke lægger sig om byen. Få røde kinder under en gåtur i parken, der fører dig forbi pavillonen med bedstemors juleeventyr. Her læser markedets egen bedstemor op for alle af juleeventyr, og selvom man ikke forstår tysk, vækkes den hengemte, barnlige følelse af spænding op til juleaften nemt. Det er jul, når det er bedst.

Rathauspark er blevet et samlingspunkt for udlændinge såvel som wienere, der ønsker at tage del i den magiske stemning, for stedet emmer af eventyr. For at fuldende julestemningen ved Wiener Christlkindmarkt er der hver dag udendørs julekoncerter med internationale kor på Rathausplatz.

Et instrument af dyr


Hvis man ikke har fået slukket sin juletørst efter at have besøgt Wiener Christkindlmarkt ved rådhuset, byder Wien på adskillige andre julemarkeder – hele 12 for at være præcis.

I de smalle gader i det genoplivede, historiske Biedermeier-kvarter, Spittelberg, danner rækker af stande Wiens uden tvivl hyggeligste julemarked, der bliver kaldt landsbyen i byen. Markedet ligger ved det smukke Heiligenkreuzerhof, som er et intakt stykke arkitektur fra middelalderen midt i Wien.

I de trange gyder rammes man af lyden af afrikanske trommer, duften fra gryder med varm æblesaft og anekdoter fra boderne, hvor sælgere fortæller om varernes historier. De kommer nemlig fra hele verden. Derfor er Spittelberg julemarked også et ideelt sted at juleshoppe, for her er med garanti mulighed for at finde julegaven – klassisk eller eksotisk – som du ikke anede eksisterede. Hvad med et musikinstrument lavet af døde dyr? Et skildpaddeskjold eller et horn fra en ged brugt til en okarina, som er et fløjtelignende blæseinstrument. Eller giv dansen om juletræet et personligt pift med håndlavede og –malede stearinlys. Derudover er der det klassiske kurveflet, mundblæst glas, håndflettede tæpper og batikmalet silketøj og -tørklæder. Spittelberg julemarked byder på lidt af hvert, og man kan endda være heldig at gøre et kup, når man shopper sølv eller messingsmykker.

Spittelberg er absolut et interessant shopping-alternativ til resten af Wiens kendte indkøbsgader, for her finder man det anderledes på Wiens hyggeligste julemarked.

Julemarked i Wien – tag på juleshopping


Har man fået blod på tanden og mod på at begive sig yderligere ud på opdagelse i Wiens juleshopping, der er et helt univers for sig, kan man fra Spittelberg begive sig mod kunstmarkedet, der ligger lige i nabolaget på selve Heiligenkreuzerhofs gårdsplads. Det er en stille, afsondret gårdsplads, hvor en lille gruppe udvalgte kunstnere udstiller og sælger deres værker.

Alle kunstnerne er til stede, hvis man vil diskutere deres kunst med dem, og her bliver desuden solgt smykker, keramik og andre håndlavede værker. Kvaliteten her er høj, eftersom dette er et marked med fokus på kunsten, og de udstillende kunstnere er nøje udvalgt.

Fra kunstmarkedet ved Heiligenkreuzerhof kan markedsturneen fortsætte til Karlskirche, hvor markedet for håndværk har til huse. Her kan juleshoppingen fortsætte i historiske omgivelser for foden af et af byens vartegn, Karlskirche.

Det er en storslået oplevelse at begive sig rundt på markedet, når nattehimlen har sænket sig, og Karlskirche mastodontisk troner, badet i lys fra de mange projektører rettet mod det barokke monument. Markedet er udover sin billedskønne beliggenhed kendt for, at der sælges solide varer. Her får man kvalitet for pengene.

Under et besøg fristes man desuden hurtigt af den liflige kanelduft til at købe et glas af den varme æblesaft med kanel, der sælges fra de omkringliggende boder. Den kan holde fødderne varme under resten af gåturen rundt på Wiens julemarkeder, hvor julen allerede starter i november. 

Rejsetilbud

Langtidsrejse til Algarvekysten
Langtidsrejse til Algarvekysten
Se rejsetilbud
Donau
Cykelkrydstogt på Donau
Se rejsetilbud
Bandholm Badehotel
Bandholm Badehotel
Se rejsetilbud

I samme kategori

Israel
palma-3226352_640
TikTok hoteller
vinter i harzen

Mest læste

Verdens største lande
Verdens største vulkaner
troldejagt i Danmark
alene

Forsiden netop nu

Israel
Det østrigske køkken
winter-market-at-the-prater-3004765_640
Basel
Jul i Europa
Europas bedste pizza 2022
palma-3226352_640
Verdens bedste shopping-byer

Mest læste

Danmark

Juleophold
julemarked i tivoli
Holmely glamping
Halloweenoplevelser

Skiferie

Tourismus-GmbH_Josef
schladming-travelmore
Østrig
Smukke skiområder i Europar

Camping

Holmely glamping
Camping i Norge
Ferie i Aarhus
Camping Aarhus

Rejsetilbud

Verdens bedste barer 2022
Essensen af Vietnam
Niedersachsen
Hjemsøgte hoteller
Marokko
Polarnatten i Grønland
imgonline-com-ua-CompressToSize-um3aqIfRd3

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)