Bruxelles kaldes ofte Europas hovedstad, fordi den huser mange af de store EU-institutioner. Byen forbindes med international politik, når alverdens korrespondenter rapporterer til hjemlandet på trapperne af de mastodontiske bygninger med de europæiske flag blafrende i baggrunden.

Men Belgiens hovedstad er andet end stive jakkesæt på bonede gulve og storpolitik. Fra 1. december lægges den formelle facon på hylden for en stund, når byen åbner op for julemarkedet, der helt i byens ånd har et specielt EU-tema. På julemarkedet i Bruxelles kan man nemlig få smagsprøver på juledelikatesser fra alle de eksisterende EU-lande. Prøv en klassisk christmas-pudding fra England eller panettone fra Italien. Det kan endda også lade sig gøre at få et glas skandinavisk gløgg, som vi kender det.

Chokoladehandlere og simrende boder

Julemarked Bruxelles er spredt omkring Børsen midt i byen på Grote Markt, Sint-Katelijneplein og Vismarkt – byens gamle fiskemarked. En sti går fra Grote Markt til Børsen videre til Sint Katelijneplein for at slutte Vismarkt. På den måde bliver julemarkedet overskueligt, og man kan komme hele vejen rundt på markedet, opleve alle de små krinkelkroge og indsnuse juleatmosfæren via denne rute.

Langs ruten rundt på julemarked Bruxelles kommer alle sanser i spil. Øl, pølser, ost og vidt forskellige gastronomiske islæt fra hele Europa simrer i de små boder, der flankerer vandreruten rundt på julemarkedet. Og duftene, der strømmer fra standene, giver en fornemmelse af et flerkulturelt rendezvous på julemarkedet i Bruxelles, hvor man kan få en smagsprøve af EU.

De berømte belgiske chokoladehandlere pynter desuden deres vinduer med et særligt juletema. Der hvert år bidrager yderligere til at lægge en dyne af julestemning over Bruxelles bymidte.

 

Julemarked Bruxelles

 

Masser af musik på julemarked i Bruxelles

De mange boder og stande byder dog på meget mere end mad og drikke. Hjemmelavede stearinlys, alskens julepynt og alverdens smykker og pyntegenstande, der sælges fra de små boder, gør julemarkedet i Bruxelles til et attraktivt sted for juleshopping. Her er sågar stande, som sørger for at holde de besøgende varme i vinterkulden med hjemmestrikkede vanter, handsker, halstørklæder og hovedbeklædninger, man ikke anede eksisterede.

Julestjerner og pynt oplyser stemningsfuldt stierne, der fører den juleshoppende mellem de store pladser og torve. Forskellige bands sætter julestemning i kroppen med eviggrønne juleslagere. Vi alle sammen kender eller belgiske julesange, man aldrig før har hørt. Og hver lørdag svinger lirekassemænd håndtaget og spiller op til julefest på torvene og langs gangstierne mellem Grote Markt og Vismarkt. Om eftermiddagen lyder stemmerne fra sangkor på Sint Katelijneplein. På Vismarkt kan man opleve koncerter med diverse bands. På Bruxelles julemarked er der noget for enhver smag.

 

Julemarked Bruxelles

 

Julebobler i Bruxelles

Bliver man træt af mad, drikke, musik og shopping, er der adspredelse at hente på de tilfrosne søer. Her er der i julens anledning anlagt skøjtebaner, og en skøjteudlejer sørger for, at alle kan glide en tur rundt på den oplyste sø til tonerne af julemusik. Og på Vismarkt giver en tur i pariserhjulet udsigt ud over hele byen og et overblik over det store julemarked. Der langs stier strækker sig ud over pladser og torve.

På julemarkedet kan man også opleve det helt unikke Electrabelnachten. Det er en form for gennemsigtige bobler, der er tre meter høje og er miniature udgaver af byens stolthed Atomium. En seværdighed, man bør opleve, når man er på julemarkedet i Bruxelles. Herudover er der lyd- og lysshow på rådhusvæggen og selvfølgelig det obligatoriske juletræ og krybbespil.

Julemarkedet i Bruxelles er alsidigt og repræsenterer på bedste vis de mange forskellige EU-lande. Og det er spændende at opleve byen i mere muntre rammer end den formelle form, man normalt forbinder med Bruxelles.