Julemarked i Budapest er en autentisk oplevelse med masser af hygge, god shopping og oplevelser for hele familien.

I Danmark er det efterhånden blevet kutyme, at julen begynder allerede i midten af oktober. Gaderne og butiksvinduerne pyntes, og de første julekataloger sendes ud. Dette resulterer i, at mange danskere føler en vis lede ved den ellers hyggelige juletid, når de endelig får kæmpet sig frem til den 24. december.

I Budapest er det imidlertid anderledes. Julen begynder ”først” den 25. november og varer frem til juleaften – hverken mere eller mindre. Til gengæld får man så en måned propfyldt med det bedste, som højtiden har at byde på.

En af de tilbagevendende begivenheder i Budapest er det smukke og skønne julemarked. Det finder sted på torvet Vörös Marty te’r foran Café Gerbeaud, der ligger ved siden af den store handelsgade Vaci Utca, centralt i Budapest.

Intimt, hyggeligt og uden stress


Julemarkedet huser omkring 100 salgsboder med smukt bearbejdet brugskunst. Her findes alt fra håndlavet keramik, mundblæste glas, håndstrikket og håndsyede tekstiler, til fint snittet trælegetøj.

Kvaliteten af disse produkter er absolut i topklasse, for producenterne er nogle af Ungarns førende kunsthåndværkere. Samtidig er priserne langt under danske priser, så her kan man virkelig gøre gode og frem for alt anderledes julegave indkøb til familie og venner.

Stemningen på markedet er meget intim og hyggelig. Boderne er charmerende træskure, og selv om der er 100 af dem, er det meget overskueligt at finde rundt. De handlende er venlige, og kunderne er glade. Her oser af positiv julestemning og hygge.

Hold igen med gløggen


Intet julemarked uden mad og drikke. Masser af boder sælger ungarske specialiteter, og her er mad og drikke også i den skønneste orden. Maden tilberedes ved kæmpestore stegepander, og bare synet og duften får ens tænder til at løbe i vand.

Prøv fx det ungarske svar på biksemad, som hedder ”Studel” og består af råvarer som peberfrugt, kartoffel, løg og ungarsk krydderpølse. Et bastant, men også virkeligt velsmagende måltid, der er med til at give varmen på en kold vinterdag.

Til den søde tand kan anbefales Mezeskalács, der er krydderkage bestående af peberfrugt og honning. Et andet oplagt valg er kanelsnobrød. Begge specialiteter er en fryd og hjælper til at højne blodsukkeret midt i en travl juleshopping. Et absolut ”must” er den ungarske hvidvinsbaserede gløgg, Forralt bór. Men pas på, den er sød, og alkoholprocenten ligger noget over den danske gløgg.

På julemarked i Budapest gør du det gode køb. Udvalget af varer er stort og varieret, prisen er lav, håndværket er smukt bearbejdet og unikt. Det anbefales, at man køber sin vare, når man ser den. Vent ej, for da vil den have fået anden ejermand, og da det som oftest drejer sig om brugskunst, er varerne ikke masseproducerede.