Allerede i november blomstrer julemarkeder op rundt omkring i hele Berlin. Så hvis man vil have en forsmag på jul, kan en weekendtur med shopping i Berlin, mætte selv de mest ihærdige nisser.

Nu er det jul igen og højt fra træets grønne, skråler vi, mens dansen fortsætter rundt og rundt om træet. Men hvor kommer det træ egentligt fra oprindeligt?

Det kommer fra Tyskland, hvor trenden med at fælde et træ, hente det ind i stuen og pynte med papir og godter opstod i 1500-tallet og hurtigt spredte sig til hele Nordeuropa. Ligesom juletræet stammer adventskransen også fra Tyskland. Den kom til Danmark under første verdenskrig, og lige siden har mange troligt tændt et lys de sidste fire søndage op til jul.

I Tyskland nøjes man dog ikke med at tænde et lys i kransen, næh, man fejrer adventsdagene med omkring 50 forskellige julemarkeder i hovedstaden. Så uanset om man er til stille og rolige, eventyrlige julemarkeder eller urbane kæmpemarkeder, har Berlin noget for enhver smag.

Det er umuligt at nå dem alle, men med lidt god planlægning, er der mulighed for at få en stor portion jul på en weekendtur til Berlin.


Julemarked for feinschmeckere


Man kan passende starte sin jule-tour på Berlins nok smukkeste plads ved Gendarmermarkt, hvor Weihnachtszauber Gendarmenmarkt er beliggende i centrum af Berlin. På pladsen mellem Französischer Strasse og Kronen Strasse ligger markedet på pladsen med den franske domkirke til den ene side og den tyske domkirke til den anden. Siden af pladsen flankeres af Berlins gamle koncerthus, så man befinder sig bogstaveligt talt i historiske rammer. Og når mørket først på eftermiddagen falder på, oplyser projektører flot de gamle bygninger.

Markedet er sat op af ens hvide telte, hvilket giver et stilrent udtryk, og markedet er gennemført high-class på alle måder. Her behøver man ikke at tage til takke med tørre klejner til sin gløgg, for det er verdensklasse kokke, som eksempelvis Matthias Buchholz fra det femstjernede Hotel Palace Berlin, der står for bespisningen. 19 af de 123 boder på julemarkedet serverer mad og drikke, så her kan man komme på en kulinarisk jordomrejse på en kort gåtur rundt på julemarkedet.

Hos Lutter & Wegner i stand nummer et serveres der klassisk Wienerschnitzel med alt, hvad dertil hører. Galeries Lafayette Deutschland i stand nummer to byder på franske specialiteter som bouillabaisse og ostefondue, og sådan fortsætter det over orientalsk hos El Rhomari i stand 47 til antipasti fra Middelhavsområdet i stand 101 hos Bon Natale. Og der er masser at skylle ned med fra Caipirinha og Lumumba hos Hartmann Glühwein i nummer 38 til Champagne-baren Roederer Bar i nummer 99.


450.000 liter gløgg


Hvis man stadig kan gå efter at have mæsket sig gennem Weinachtszauber Gendarmenmarkt, kan man forsætte turen videre til et af Europas største og mest besøgte julemarkeder, Spandauer Weinhnachtsmarkt i det vestlige Berlin. Julemarkedet, der ligger i den gamle bydel Spandau, har over to hundrede boder i hverdagen, og i weekenden støder lige så mange til, så det enorme marked har flere end 400 stande.

Spandauer julemarkedet er mere en by i sig selv end et egentligt marked, for hele gader er bygget op af stande. Siden det åbnede i 1974, er det vokset med flere stande år for år, og i de mange boder kan man få alt fra køkkenudstyr og ristede kastanjer til hånddyppede lys, og midt på markedspladsen danner en scene centrum for diverse optrædener i løbet af dagen.

Sidste år blev der spist 750.000 grillpølser og drukket 450.000 liter gløgg på Spandauer julemarked, hvilket siger en del om markedets størrelse. Men det betyder ikke, at kvaliteten halter. For markedets mange boder bliver nødt til oppe sig for at kunne konkurrere med hinanden, og det højner kvaliteten af både mad og de mange håndværksstande. Så det er også her, man skal foretage sin juleshopping. Her er i hvert fald et bredt udvalg.


Få varmet jakken


Fra et bjerg af grillpølser går turen videre til det romantiske Lucia Weinachtsmarkt ved Prenzlauer Berg. Julemarkedet strækker sig over to gårdspladser, og her er der lagt vægt på romantikken.

Markedet ligger i Kulturbrauerei, som er et område på 25.000m2 mellem Schönhauser Allee, Knaack-, Sredzki- og Danziger Straße. Området, der op gennem 1900-tallet var et industriområde, er i dag lavet til et kulturområde, hvor de gamle fabrikshaller huser koncertsale og teatre. Det består af 20 bygninger i gule og røde mursten, og her er en hyggelig atmosfære mellem de gamle bygninger, der alle er forbundet og skaber en arkitektonisk biksemad af pudsige tårne, høje og lave mure og enorme skorstene. Det gamle kvarter henlægger romantisk markedet i en pittoresk stemning midt i storbyen.

En stor sauna på pladsen kan give varme i kinderne og følelsen tilbage i tæerne efter at have travet rundt i Berlins julekulde, og efter at have været i sauna, får man sin jakke tilbage fra en ”jakkevarmer,” hvor den er blevet varmet op. Så er man klar til at kaste sig ud i endnu en portion jul efter at være blevet gennemvarmet. Den kan passende bestå af elggullasch, som er en populær ret på Lucia Weihnachtsmarkt. Her serveres også meget røget mad, som fortæller, at dette julemarked er skandinavisk inspireret. Navnet har markedet også fået fra den svenske gudinde af lys, Lucia.    

På Lucia markedet er der hver dag et fyldigt kulturelt program, og i løbet af dagen er der flere optrædener at se på. Oplev blandt andet et pantomimeteater, og når mørket er faldet på, oplyses julemarkedet af de mange ildartister, der jonglerer med fakler og svinger med ildkugler.

Der er masser at opleve på de vidt forskellige markeder i Berlin, og mange af julemarkederne har også åbent helt til nytårsaften, så hvis man ikke har fået nok efter juleaften, kan man bare tage til Berlin. Her er der i hvert fald stadig masser af jul.

Artiklen er leveret af Rejsemagasinet Vagabond.