Israel: Et helt særligt stykke af verdenshistorien

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Viktors Farmor

 

Beliggende langs Middelhavet, mellem Libanon og Egypten, ligger et af de mest dynamiske lande i verden: Israel.

For en så lille nation, på størrelse med Jylland, har dette mellemøstlige land forskelligartede landskaber, der omfatter kystsletter, centrale bakker, store ørkener, dale, dybe kratere og en af ​​jordens salteste søer beliggende ved verdens laveste højde.

 

Israel har masser at byde på

Israel

De tre store monoteistiske religioner: jødedom, kristendom og islam har hver især deres hellige steder i Israel. Men landet har også flot og afvekslende natur og spiller samtidig en hovedrolle i nutidens verdenspolitik.

Alene Jerusalem kan gøre én helt forpustet, når man ser, hvad den sagnomspundne by har at byde på. Ingen by i verden har vel haft så stor betydning for de store verdensreligioner som denne by.

Intet naturfænomen kan overgå Det Døde Hav, når det gælder om den særlige oplevelse af at flyde ovenpå en vandoverflade.

Få søer er så kendte som Genezareth sø, få bjerge så kendte som Oliebjerget, få gader som Via Dolorosa, få byer som Nazareth – og listen fortsætter i det uendelige…

 

Viktors Farmors rejser til Israel

Viktors Farmor har valgt de bedste rejser ud, så i kommer til at se en stor del af Israel i og udenfor Jerusalem.

I vil gå i de religiøse og historiske fodspor, men får også bedre indsigt i nutidens mellemøstlige problemer krydret med skønne naturoplevelser. To destinationer du kan opleve med Viktors Farmor er blandt andet Masada og Jerusalem.

 

Masada: Ørkenfæstningens hemmeligheder

Masada

Et af de mest besøgte steder i Israel er ørkenfæstningen Masada. Den ligger på toppen af en klippe, der rejser sig majestætisk i ørkenlandskabet ved Det Døde Hav.

Fra år 66 til 70 gjorde jøderne i landet oprør mod den romerske besættelsesmagt. Oprøret blev nedkæmpet, og det endte med, at romerne ødelagde Templet i Jerusalem.

Det er de sidste rester, du vil se, når i besøger Vestmuren, der er verdens helligste sted i jødisk tradition.

Først tre år senere lykkedes det romerne at finde frem til den sidste gruppe oprørere. De havde befæstet sig på toppen af Masada, og da legionærerne omsider fik tiltvunget sig adgang, blev de mødt af en total stilhed: De 967 jødiske oprørere havde begået kollektivt selvmord for ikke at blive taget til fange.

Sådan lyder fortællingen om Masada hos den jødisk-romerske historiker Josefus Flavius. Han skrev en stor bog om hele det jødiske oprør, men problemet er, at han er den eneste skriftlige kilde, og i dag tvivler historikerne på mange at de ting, han har skrevet.

I dag står den berømte ørkenfæstning der og ruger på sine hemmeligheder, så når man står der på toppen, kan det ikke undgås, at fantasien spiller med, og man ser det historiske drama udspille sig.

Bagefter gør det godt at komme ned og svale sig i Det Døde Hav.

 

Hellige Jerusalem

Jerusalem

Den Hellige Stad. Davids By. Den Gyldne Stad.  Kært barn har mange navne – Jerusalem har en helt særlig plads i verdenshistorien.

Her stod kong Davids tempel, her blev Jesus korsfæstet, herfra steg Muhammed op gennem de 7 himle. Her beder ortodokse jøder ved Grædemuren. Kristne pilgrimme bærer kors på Via Dolorosa. Og muslimer holder fredagsbøn i retning af Mekka.

Det er bogstavelig talt en gåtur gennem historien, når man besøger Jerusalem.

Oversigten får du på Oliebjerget lige øst for det gamle Jerusalem. Herfra ses blandt andet klippemoskeen med den gyldne kuppel og Al-Aqsa moskeen, der er det 3. helligste sted i Islam.

 

 

Den gamle del af Jerusalem består af 4 dele: Et muslimsk, et kristent, et armensk og et jødisk kvarter.

I det muslimske kvarter findes Via Dolorosa. Smertens Vej. På Via Dolorosa passerer du 13 stationer, der alle refererer til Langfredag. Her blev Jesus blandt andet dømt til døden.

I det kristne kvarter findes Gravkirken, hvor den sidste station findes: Stedet, hvor Jesus lægges i graven, og altså genopstår fra påskemorgen. Vi er nu i det allerhelligste i kristendommen.

I det armenske kvarter findes et rum, hvor man mener, den sidste nadver fandt sted. Ikke langt derfra findes kong Davids grav.

David står for jødedommen som den store samler, der etablerer Jerusalem som hovedstad. Og i jødiske kvarter vil du opleve et væld af spændende synagoger. Men frem for alt vil du opleve Grædemuren, der regnes for at være jødedommens aller helligste sted.

 

Rejser til Israel

Vil du gerne opleve Israels fantastiske historie og kultur med dine egne øje? Så kan du her se alle Viktors Farmors rejser til Israel her 

Rejsetilbud

Svalbard
Grupperejse til Svalbard
Se rejsetilbud
Rejsetilbud Mallorca
Rejsetilbud Mallorca inkl. udflugter
Se rejsetilbud
Drømmerejse til Grønland
Drømmerejse til Grønland
Se rejsetilbud

I samme kategori

Israel
palma-3226352_640
TikTok hoteller
vinter i harzen

Mest læste

Verdens største lande
Verdens største vulkaner
troldejagt i Danmark
alene

Forsiden netop nu

Israel
Det østrigske køkken
winter-market-at-the-prater-3004765_640
Basel
Jul i Europa
Europas bedste pizza 2022
palma-3226352_640
Verdens bedste shopping-byer

Mest læste

Danmark

Juleophold
julemarked i tivoli
Holmely glamping
Halloweenoplevelser

Skiferie

Tourismus-GmbH_Josef
schladming-travelmore
Østrig
Smukke skiområder i Europar

Camping

Holmely glamping
Camping i Norge
Ferie i Aarhus
Camping Aarhus

Rejsetilbud

Verdens bedste barer 2022
Essensen af Vietnam
Niedersachsen
Hjemsøgte hoteller
Marokko
Polarnatten i Grønland
imgonline-com-ua-CompressToSize-um3aqIfRd3

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)