Vidste du det om isbjergene i Grønland?

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Greenland Travel.

 

I Grønland kan du finde smukke isbjerge over hele landet. Herunder har vi samlet nogle sjove fakta om isbjerge, som du måske ikke vidste i forvejen. Læs med her og bliv muligvis klogere på isbjergene i Grønland.

 

5 forskellige slags isbjerge

Har du set, at isbjerge kan have forskellige farver? Det skyldes, at der overordnet set findes fem slags is eller isbjerge.

 

Hvid is

Den hvide is er forholdsvis ung og som endnu ikke er komprimeret så meget.

I den hvide is er der en masse luftbobler, som gør at isen ser hvid ud, fordi lyset nemt trænger gennem den. På grund af alle luftboblerne i isen er denne slags is ikke lige så tung som blå og sort is.

Blå is

Den blå is er ældre end den hvide is og dermed også mere komprimeret. Blå is kommer fra Indlandsisen, og ny sne er faldet på toppen af isen hvert år gennem årtusinder. Det presser luften ud af den nedre is.

Denne type is ligger tungere i vandet, fordi mange af luftboblerne er presset væk – modsat den hvide is.

 

 

Sort is

Den tredje type is kaldes for sort is og er meget smuk. Faktisk er den slet ikke sort, men gennemsigtig. Dog ser isen sort ud, når den ligger i vandet. Hvis man ser isen oppe af vandet, er den derimod klar. Den er typisk skabt af regnvand, der har samlet sig i gletsjerspalter og som siden hen er frosset til.

Da der næsten ikke er luft i den sorte is, ligger den meget tungt i vandet. Typisk kan du kun se en lille smule af den, når den ligger i vandet. Isen kan nogle gange minde lidt om havskildpadder, hvor kun en smule af skjoldet er synligt – lidt ligesom en flydende sten.

 

Saltvandsisflager

Saltvandflager er selvsagt, grundet navnet på isen, saltholdig is. Det skyldes, at isflagerne er dannet af frossent havvand.

Havet i nord fryser til is om efteråret og vinteren, og i foråret og sommeren, når tøvejret sætter ind, begynder havisen at bryde op.

 

Beskidt is

Den femte type is er beskidt is. Og det er, bogstaveligt talt, is der er blevet beskidt af støv og jord. Noget is kan med tiden blive beskidt, fordi den har ligget tæt på land ved kanten af gletsjerne. Når silt og sand fra morænerne bliver blæst ind på isen under storme, bliver isen dermed beskidt.

 

Isbjerge i Grønland
Isbjerge i Grønland

 

Hvordan opstår et isbjerg?

Der er tre måder hvorpå isbjerge bliver skabt:

  1. De kan opstå som isbjerge, der brækker af en gletsjer eller Indlandsisen. Herfra flyder de væk fra land. Denne type isbjerge er dannet af ferskvand, og dem kan du møde stort set over alt i Grønland.
  2. Når isbjerge ligger i vandet, smelter de, og nogle gange rammer de havbunden. Dette kan få dem til at dreje rundt, hvilket skaber nye, mindre isbjerge. Når klumper af is brækker af, hedder det sig, at et isbjerg kælver. Når et isbjerg kælver, kan det betyde, at ét stort isbjerg bliver til tusindvis af mindre isbjerge og isskosser. Isskosser er klumper eller flager af is i vandet, men det er et begreb, der bliver brugt sparsomt.
  3. Den tredje form for isbjerge kaldes isflager. De er skabt af frossent havvand, der bryder op – enten når det bliver varmere i løbet af foråret og sommeren eller pga. storm. Fordi det er vand, der er frosset på havet eller i fjordene, er isflager mere flade og lavet af saltvand.

 

Hvor meget af et isbjerg kan du se?

Isbjerge i Grønland kan række helt op til 100 meter op over havets overflade. Men 85-90% af dem ligger under vandoverfladen. Det er derfor, vi i overført betydning siger “kun toppen af isbjerget”, når vi taler om noget, der kun er delvis synligt.

 

Grønlandsk isbjerg
Grønlandsk isbjerg

 

Hvorfor flyder isbjerge?

Isbjerge flyder, fordi de vejer mindre end vand. Men ikke al slags is vejer det samme. Det skyldes, at der er flere forskellige slags is, og flere måder det kan være sammensat på. Generelt siges det, at jo ældre isen bliver, jo tungere er den.

 

Hvor langt væk kan et isbjerg flyde?

Større isbjerge kan sagtens tage 3 – 4 år om at smelte. Fx kan de grønlandske isbjerge drive så langt sydpå som til havet ud for New York City. Det berygtede isbjerg, som Titanic ramte, kom helt fra Grønland.

Isbjerge fra Grønland er drevet så langt sydpå som Bermuda eller Irland, men dette er ikke normen.

Rejsetilbud

I samme kategori

Grønland
Hoteleventyr
Grønlandshunden
julemanden

Mest læste

troldejagt i Danmark
Ferie med børn
Verdens største byer
Togrejse

Forsiden netop nu

Kirsebærtræerne
Forår i Europa
Dansk gastronomi
interrail
Romantiske hoteller i verden
Caribien
Grønland
Solorejsens opvågning

Mest læste

Danmark

Dansk gastronomi
Naturoplevelser i Danmark
Outdoorshow
Dansk Golfshow

Skiferie

Vorarlberg
Zillertal
Zillertal i Østrig, skiferie
skiferie i Zillertal

Camping

Campingmesse
Holmely glamping
Camping i Norge
Ferie i Aarhus

Rejsetilbud

belgium-3590656_640
Naturoplevelser i Danmark
Skotlands højdepunkter
Backpackerdestinationer
khiva-198684_640
dykke med hajer
Påskerejser

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)