Farverige Iran: En guldmine af smukke seværdigheder

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Viktors Farmor

 

Iran, det gamle persien, er en guldmine fyldt med fantastiske seværdigheder. Faktisk så fantastiske at hele 22 steder i landet, er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv. Iran har åbnet sig for vesten, og det er nu vi skal opleve landet, inden det helt store turistboom sætter ind. Orientalske bazarer, tæppehandlere, krydderiboder med eksotiske dufte og smukke kupler gør Iran til et eventyrligt rejseland, og befolkningen er ualmindelig imødekommende og hjælpsomme. En rejse i Iran vil uundgåeligt afkræftet mange af de fordomme, medierne har været med til at give os.

På en rejse til Iran vil du opleve alt fra overdådige moskeer, paladser og haver til historiske ruiner og broer til den moderne storbyer. Har du også svært ved at sammensætte et program, der sørger for at du ikke går glip af noget? Lad Viktors Farmor ordne alt det praktiske for dig og oplev Iran med stil.

 

Det iranske køkken

En helt særlig oplevelse er det iranske køkken. På Viktors Farmors rejser vil i spise på lokale restauranter og du får dermed mulighed for at smage på flere af de typiske iranske retter. Ikke kun restauranterne vil vække dine sanseindtryk, men også de mange bazarer rundt omkring i landet. Går man rundt i en iransk bazar overvældes man af farveindtryk. Stabler af solmodne røde tomater, grønne, gule, lilla, sorte grøntsager kombineret med besværligt arrangerede pyramider af krydderier fra hele farvepaletten.

Mange af disse farver afspejles i de iranske måltider. Disse indeholder ofte et af verdens dyreste krydderier, som Iran desuden er verdens største producent af; safran, også kaldt det røde guld. Safran bruges både til at marienere kød, i kager, i te og til ris. 

 

Digterbyen, Shiraz: En grøn oase i Iran

Shiraz i Iran

Shiraz ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Byen, der også er kendt som “The town of roses, of nightingales, of love and poetry”, blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz. Byen har også tradition for malerkunst, og bazarerne er blandt de mest spændende i landet.

Besøg den berømte have, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og sit flotte palads, der er smukt dekoreret med dyremotiver.

Besøg derudover det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, der oprindelig blev bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler, og indenfor gemmer sig et fint lille museum med malerier og gamle koraner. Herfra er der kun nogle få minutters gang til Vakil Bazar, hvor alt fra tæpper og krydderier til tøj og kunsthåndværk sælges i de labyrintiske overdækkede gader.

 

 

Iran fra sin smukkeste side: Den halve verden, Isfahan

Byen Isfahan er uden tvivl en af verdens smukkeste byer og en perle indenfor islamisk arkitektur, hvilket har fået byens indbyggere og digtere til at omtale Isfahan som ”Den halve verden”.

I hjertet af byen ligger den store Emam-plads, der flankeres af tre fantastiske bygningsværker. På den ene side findes Ali Qapu-paladset med den karakteristiske balkonl. På den anden side har vi den lille, men rigt udsmykkede, moské Lotfollah – et sandt arkitektonisk mesterværk. Pladsens ene ende domineres af den mægtige Emam moské, hvis minareter og kupler hæver sig over byen. I den anden ende markerer en stor port indgangen til Isfahans enorme bazar.

Nogle af byens snævre gader udvider sig til pladser med kupler, hvor håndværkere og handlende er i fuld sving. Håndværk har stadig gode kår i Isfahan, og der vil være lejlighed til at se blandt andet metalarbejde, tekstiltryk, tæppeknytning og forskellige andre håndværk. Alt fra krydderier til tøj kan købes i bazaren, og et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. 

Irans moderne hovedstad, Teheran

Teheran

Teheran er en hektisk og moderne storby med omkring 15 millioner indbyggere, hvis man tæller forstæderne med. Det er i Teheran at mange af de store begivenheder i Irans historie op gennem det 20. århundrede har fundet sted, og her vil du for alvor opleve det moderne Iran for fuld udblæsning. 

Men Teheran er en fascinerende by fyldt med kontraster og spændende seværdigheder. Besøg blandt andet Golestan-paladset i hjertet af byen, hvorfra qajar-dynastiet regerede landet fra 1794 til 1925. Det er et stort kompleks med haver og adskillige paladsbygninger, der blander arkitektoniske stilarter fra Europa og Persien. Derudover har byen et væld af spændende museer, der bare venter på at blive udforsket. 

Kan du heller ikke få nok af Iran? Læs meget mere om rejser til Iran her

Rejsetilbud

Hawaii
Ikoniske Highway 1 inkl. Hawaii
Se rejsetilbud
Rejse til Israel
Skøn rejse til Israel
Se rejsetilbud
Rejsetilbud Island
Rejsetilbud til Island
Se rejsetilbud

I samme kategori

Basel
Marokko
imgonline-com-ua-CompressToSize-um3aqIfRd3
Verdens bedste barer 2022

Mest læste

Verdens største lande
Verdens største vulkaner
Marokko
troldejagt i Danmark

Forsiden netop nu

Israel
Det østrigske køkken
winter-market-at-the-prater-3004765_640
Basel
Jul i Europa
Europas bedste pizza 2022
palma-3226352_640
Verdens bedste shopping-byer

Mest læste

Danmark

Juleophold
julemarked i tivoli
Holmely glamping
Halloweenoplevelser

Skiferie

Tourismus-GmbH_Josef
schladming-travelmore
Østrig
Smukke skiområder i Europar

Camping

Holmely glamping
Camping i Norge
Ferie i Aarhus
Camping Aarhus

Rejsetilbud

Verdens bedste barer 2022
Essensen af Vietnam
Niedersachsen
Hjemsøgte hoteller
Marokko
Polarnatten i Grønland
imgonline-com-ua-CompressToSize-um3aqIfRd3

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)