Artiklen er skrevet i samarbejde med Greenland Travel

 

I Grønland findes hvaler i stort antal, hvorfor Grønland er ét af de bedste steder at tage på hvalsafari. Og netop hvalsafari – dét må da være en uforglemmelig oplevelse for alle. At opleve havets giganter helt tæt på og se dem boltre sig i havets overflade. At se dem dykke med halen lige i vejret eller – hvis du er heldig – at se dem kaste sig rundt i havoverfladen.

Et par ting, der ofte overrasker besøgende, er ikke blot størrelsen på de store dyr, men også at man kan høre og til tider lugte dem. Lyden af hvalerne er smuk, hvilket man ikke nødvendigvis vil sige om lugten af dem. Tænk engang at du kan komme så tæt på, at du kan lugte dem!

Vi tør godt garantere dig, at du aldrig vil glemme oplevelsen af disse smukke dyr på tæt hold. Så grib dit kamera og tag på hvalsafari.

 

Hvadsafari i Grønland

 

Grønland: Hjemsted for 15 hvalarter

En del af hvalarterne, du finder i Grønland, er fredede, og de øvrige hvaler jages efter internationalt fastlagte kvoter. Grønland er en fangernation, så derfor er det en naturlig del af livets gang. Man jager de store dyr, for de giver mad og forråd. Det grønlandske folk er da også utroligt gode til at udnytte hele dyret, så intet går til spilde.

Men du er selvfølgelig ikke i Grønland for at jage hvaler – udover med dit kamera selvfølgelig. Derfor er det også mest relevant her at tale om, hvor du bedst har mulighed for at møde de smukke kæmper.

Allerede i april og maj er der stor chance for at se grønlandshvaler nær Qeqertarsuaq i Diskobugten. Og fra midt på sommeren til ud på efteråret er der næsten garanti for at møde hvaler i Grønland. En del af hvalerne er faktisk aktive hele året.

I Sydgrønland er det særligt finhvaler og vågehvaler, du møder, men du kan også støde ind i kaskelothvaler dernede. Pukkelhvaler møder du gerne nær Paamiut, Maniitsoq og Aasiaat, og så findes de også i et pænt stort antal i fjordene omkring Nuuk. Pukkelhvaler, vågehvaler, finhvaler og grønlandshvaler er ikke noget særsyn i Diskobugten. I Østgrønland er der også et helt rend af hvaler, der boltrer sig i de øde omgivelser.

Hvidhvaler og narhvaler kan du være heldig at møde ved de nordligste kyster, og her kan du også i sjældnere tilfælde møde blåhvaler og spækhuggere. Samlet set er der omkring 15 forskellige hvalarter, der slår et slag omkring Grønland. De er her for at mæske sig i de mange andre dyrearter, havet har at byde på. De fleste hvaler ligger og pendler frem og tilbage mellem Grønland og Caribien. Tre arter – hvidhvaler, narhvaler og grønlandshvalen – har dog kvittet rejseriet og bliver i Grønland hele året.

 

Hvalsafari med kystskibet Sarfaq Ittuk

Kystskibet Sarfaq Ittuk sejler op og ned langs Grønlands vestkyst. Det er udstyret med en panoramasalon, hvor man kan sidde og spejde efter hvaler og nyde udsigten. Om sommeren sidder passagerne på topdækket og nyder udsigten og solen og har en fremragende udsigt, hvis der skulle dukke hvaler op.

Der er meget stor chance for at se hvaler på en sejlads med kystskibet og mange turister i Grønland vælger derfor en rejse, hvor der indgår sejlads med netop dette kystskib – ofte med en enkelt eller to overnatninger ombord. Så et godt tip er, at når du leder efter en rejse til Grønland, så undersøg mulighederne for en tur med kystskibet Sarfaq Ittuk under dit ophold i Grønland.