Hvide Sande er ikke blot en lille by nær Ringkøbing fjord. De næste mange mandage ruller en ny dansk TV-serie over skærmen på TV2. Den er filmet i Hvide Sande og hedder ganske enkelt: “Hvide Sande”.

Deluca Films manuskriptforfattere blev bedt om at skrive fiktionsserien med udgangspunkt i byen. Normalt ville man først finde lokationen, efter plottet er på plads. Det siges, at Hvide Sande har en speciel sjæl og en helt unik tone. Plottet og karaktererne voksede derfor i takt med forfatterens møde med byen.

Men hvad kan man egentlig opleve i Hvide Sande? Vi har kigget nærmere på seværdighederne, og hvad byen har at byde på.

Overnatning

Når man tager på ferie i Hvide Sande, er det muligt at overnatte tæt på vandet og i en fantastisk smuk natur. Der er mulighed for at leje sommerhus, husbåd, en plads på campingpladsen, shelter, hotel samt bed & breakfast – mulighederne er mange.

 

Hvide Sande Havn

Hvis du vælger at besøge Hvide Sande Havn, er det altid en spændende oplevelse, og det er muligt at få en masse historie her. Havnen er byens DNA, og fiskeri er havnens sjæl. Når du færdes på Hvide Sande Havn, er det muligt at få historier omkring havnen og høre om dens udvikling fra de lokale.

Tyskerhavnen er en tidslomme, hvor turister i husbåde og kunstmalere har gjort fiskerne selskab. Tæt på havnen findes Troldbjerg, som er en høj klit. Herfra er der en fantastisk udsigt, og man har mulighed for at besøge observationsbunkeren tæt ved.

 

Lyngvig Fyr

I skønne Hvide Sande ligger der en meget velkendt turistattraktion – nemlig Lyngvig Fyr. Fra toppen af dette fyr er det muligt at se udover hav og fjord samt de smalle tange, som ligger i både Hvide Sande og Holmsland Klit. Fyret står på en 17 meter høj klit og er 38 meter højt.

Man skal op af 159 trappetrin for at nå til udsigtsbalkonen på toppen. Dog skal man forinden lige op af 69 trin fra foden af klitten og op til fyret. I klart vejr er det muligt at se lyset fra fyret helt op til 50 kilometer væk. Fyret bruges ikke længere aktivt til søfolk, men derfor er det stadig et besøg værd. I sig selv er det en stor oplevelse at se fyret og dens fantastiske udsigt.

 

Hvide Sande Lyngvid Fyr

 

Klitterne ved Vesterhavet

’Æ hawbjerge’ også kaldt havbjergene er hvad klitterne bliver kaldt af de lokale. Den lange klitrække lands vestkysten er helt enestående. De lune gyder mellem klitterne giver god læ for vinden og er et godt sted for hyggelige timer. Det er vigtigt, når man færdes på stierne, at man holder sig på de etablerede stier.

Klitterne er desuden gode til solbadning og leg med familien. Desuden er de beklædt med hjælme og marehalm, som betyder, at klitterne kan tåle vind. Du skal være meget opmærksom, når du færdes i klitterne, da det er her, Nordens eneste giftslange, hugormen, lever. En hugorm er et sjælendt og spændende syn – og den er fredet. Derfor må den aldrig fjernes eller slås ihjel, når den ses.

 

Badestranden

Sydstranden er et oplagt sted, man kan bruge en varm sommerdag. Her er sikkerheden i top med livredder om sommeren og en bred hvid sandstrand. Der er mulighed for at surfe, fordi der er moler, som giver gode bølgeforhold. Solbadningen er der også god plads til. Derfor er det oplagt at bruge en eller flere dage på stranden – her er plads til alle. Det er desuden muligt for kørestolsbrugere og barnevogne at komme ned på stranden.

 

Nordstranden - Hvide Sande strand

 

Vandsport

Vandsport og Vesterhavet hører sammen. Så uanset om du er helt grøn eller øvet, så er vandet ved Vesterhavet og fjorden helt essentiel at bruge i forbindelse med vandsport. Specielt er Hvide Sande kendt for at være et sted, hvor surfere kommer til. Her er nemlig et hav af muligheder og naturområder, som gør surfing fedt. Det er muligt at leje surfudstyr i nærtliggende butikker tæt på vandet.

Mad i Hvide Sande

Uanset om du vil på restaurant eller have fisk, er der noget for enhver smag i Hvide Sande. Og ellers er det blot at køre et kort øjeblik for at have flere valgmuligheder. I og omkring Hvide Sande findes der mange forskellige slags restauranter, som tilbyder noget for enhver smag. Også hvis du ikke kan lide fisk. Men kan du lide fisk, vil vi anbefale dig at besøge én af de mange fiskeforretninger, som forefindes. Her kan du få friske fisk, røgede fisk og skaldyr, som er muligt at tage med hjem og nyde.

 

Fisk i Hvide Sande

 

Shopping i Hvide Sande

Der er rig mulighed for at tage på indkøb og shoppingture i Hvide Sande. I alt er der 17 butikker, hvoriblandt der blandt andet findes en bank, diverse dagligvarebutikker, butikker med fiskeri tilbehør, sportsbutik og garnbutik.

 

Kunst og håndværk

I Hvide Sandes dejlige gader er det muligt at besøge et hav af arbejdende værksteder og butikker. Over 20 forskellige butikker med forskellig slags kunst og håndværk findes i byen. Der er alt fra keramik til smykker og galleri.

 

Aktiviteter i og omkring Hvide Sande

Der er masser af ting at opleve i og omkring Hvide Sande. Her er en liste med bare nogle af tingene: Seaside Safari, bådudlejning, guidede ture på vandet, badeland, Fiskeriets Hus, svømmehal, udlejning af cykler, orienteringsløb for hele familien samt kabelpark. Du kan læse meget mere om mulighederne lige her.