Artiklen er skrevet i samarbejde med Greenland Travel

 

Har man sagt Grønland, har man også sagt hundeslæde. Det er i hvert fald dét, som mange turister forbinder med en Grønlandsrejse. Og det ER en fantastisk oplevelse at glide hen over sneen på en hundeslæde, der trækkes af et hold ivrige slædehunde. Uanset om du prøver en kort 1-times tur eller tager afsted på en ekspedition over flere dage, så er det en helt unik og utrolig oplevelse af køre med hundeslæde.

Brug af slædehunde i Grønland er en ældgammel tradition, der går knapt 1000 år tilbage. Hundeslæder er arbejdsredskaber, der bruges, når fangerne skal på jagt og fiskerne skal på fiskeri. Slædehundenes nærmeste slægtninge er ulvene, og det er ikke kæledyr, selvom de lever i pagt med menneskene. De utroligt smukke dyr er ægte arbejdshunde. De er trækdyr – Og de elsker det! Deres  begejstring er stor, når deres ejer og slædekusk nærmer sig. Det er tydeligt, at de glæder sig til at komme på farten. At blive spændt for slæden og i parløb med kusken suse afsted med tungen halsende ud.

 

Hundeslæde

 

Grønland rundt – Hundeslædedistrikterne i øst og vest

I den tættest befolkede del af Grønland må man faktisk ikke holde slædehunde. Du kan opleve slædehundene på hele østkysten, og på vestkysten finder du dem nord for polarcirklen. Syd for polarcirklen er vinteren ikke lang nok til, at det er fordelagtigt at holde slædehunde, og det betyder, at de ville skulle stå ”ubrugte hen” en stor del af året. Det er synd for hundene, men det er også farligt, da slædehundene er både bidske og glubske.

Der er forskel på hundeslæderne i Øst- og Vestgrønland, og det skyldes det terræn, som de hovedsageligt kører i. I Østgrønland er slæderne lange og smalle, fordi de ofte kører i mere kuperet terræn, og fordi de kører over mange isrevler og isskruninger. I Vestgrønland er slæderne kortere og bredere, fordi man her oftere kører på fladere grund såsom hav-is. Og så er der Siriuspatruljens slæder, der næsten er på størrelse med jumbojets, hvis man sammenligner dem med de grønlandske slæder, fordi de transporterer deres kuske i flere måneder af gangen.

 

Med hundeslæde året rundt

Om sommeren er det faktisk også muligt at prøve en tur på hundeslæde. Det sker på Diskoøen, hvor Lyngmarksbræen, der ligger over Qeqertarsuaq, lægger is til dine strabadser. Da disse ture foregår om sommeren, kan det godt være, du får en lidt våd tur, da en del af isen er smeltet, men det er stadig hundesjovt at prøve!

 

Hundeslæde

 

På tur med hundeslæden – Gør dig klar

Der er ingen grund til at gå ud og investere en masse penge i en dyr dunjakke, for på en tur med hundeslæden er det én ting, der duer – og det er skindtøj! De fleste steder kan man rent faktisk leje skindtøj på turistkontoret og hos slædetursudbyderne. Det er tøj, der er gennemtestet for kulde i hundredvis af år – Og tro os: Det gennemtestede skindtøj er at foretrække på en hundeslædetur.

Hundeslædeture kan vare alt fra 1 time til flere dage. Det kommer an på, hvad du har lyst til. Skal du bare have en smagsprøve, eller skal du prøve kræfter med den vilde natur? Hvis du vælger det sidste, er det at foretrække at købe en tur, hvor alt fra forplejning, varm beklædning og booking af fangsthytter eller telte er med i pakken. En hundeslædetur fra fx Kangerlussuaq til Sisimiut varer 3 dage og er et hit blandt mange turister.