Hjelmeland (kommune i Norge) er et oplagt ferievalg, hvis man ikke ønsker at rejse så langt men alligevel gerne vil opleve en natur og et landskab, der er meget anderledes end det danske. I Norge kan I få fantastiske naturoplevelser, få bevæget jer sammen og blive udfordret fysisk.

Mange tager til Norge for at vandre, da Norge har et utroligt smukt fjeldlandskab med vandreruter i alle sværhedsgrader, også ruter man kan tage børn med på. Vi har her fundet nogle oplevelser i Hjelmeland i Rogaland fylke (i den sydvestlige del af Norge). Det er nemt at komme hertil med færge fra Hirtshals til Stavanger.

Nasjonal Turistveg Ryfylke


Nasjonal Turistveg Ryfylke er en helt fantastisk vej, der går fra Oanes ved Lysefjorden til Hårå i Røldal. Den er 260 km. lang og går igennem Ryfylke og Hjelmeland på vejene Rv. 13 og Fv. 520. Det er én af de længste af Norges 18 mest spektakulære udsigtsruter.

Det er en vej, der snoer sig op, ned og rundt på stejle fjeldskråninger, og hvor vejen nogle gange bliver så smal, at man må krydse fingre for, at man ikke møder en modkørende lastbil, for der er simpelthen ikke plads til at passere hinanden! Vi tør godt at sige, at det er én af de smukkeste køreture, du kommer til at tage på i dit liv!

Kør dele af eller hele ruten og oplev nogle af de følgende seværdigheder på turen, der alle ligger langs denne rute. I kan fx overnatte i byen Hjelmelandsvågen, der ligger placeret nogenlunde midt på ruten i Hjelmeland og så tage dagsture derfra.

Vandretur til Hjelmen (Sværhedsgrad: Let)


Denne vandrerute i Hjelmeland tager sammenlangt ca. 1,5 time og er 2 km. lang. Terrænet er stigende i let sværhedsgrad i et fint og let udfordrende underlag, der sagtens kan klares af børn fra 4-års alderen. Undervejs på turen står der skilte med sjove spørgsmål, som børnene skal svare på.

Turen kan sagtens klares uden vandrestøvler og vandrestav. Parkér bilen på kirkens parkeringsplads i byen Hjelmelandsvågen og følg pilen op mod den stejle bakke. Når I har besteget Hjelmen, møder I på toppen af fjeldet en lille træhytte med smuk udsigt over Hjelmelandsvågen.

Hjelmeland

Vandretur til Tverrgjøvle (Sværhedsgrad: Svær)


Hvis Hjelmen var en nem smagsprøve på en vandrerute for børnefamilien, så stiger vi noget i sværhedsgrad her! Denne rute går stejlt op ad bakke i 2,2 kilometer. Og så skal man jo også lige ned igen! Terrænet starter med at være skovbund med rødder og klippestykker og bliver efterhånden sværere og mere udfordrende. Det er en god idé at have vandrestave med og vandrestøvler på. Regn med at bruge 3 timer på vandreturen i alt. Turen er en udfordring for – men kan klares af – børn fra 8-års alderen.

Efter strabadserne til toppen bliver I belønnet med en helt fantastisk udsigt og luft om ørene, der er turen værd. I finder denne vandretur mellem byen Tau og byen Årdal, når I kører på vejen Rv. 13 (Nasjonal Turistveg Ryfylke). Lige før I kommer til Årdal, ser man et skilt til ”Nes” på højre hånd. Man følger skiltningen mod ”Nes”, og bare 300 meter før I er ved den store parkeringsplads på Nes, starter turen.

Kig godt efter – man kan nemt overse startstedet: På jeres venstre hånd langs vejen, er der en dobbelt trælåge og et diskret skilt, hvor der står ”Tverrgjøvle”. Foran lågen er der plads til parkering af ca. 3 biler.

Læs her om Norges smukkeste steder:

Hjelmeland

Preikestolen (Sværhedsgrad: Svær)


Hvis I har ”overlevet” de første to vandreture, så er I ved at være klar til kronen på værket: Preikestolen. Preikestolen er et fjeldplateau på nordsiden af Lysefjorden, der er ca. 25 x 25 meter stort med et frygtindgydende 604 meters kig ned til Lysefjorden.

Preikestolen er én af Norges største seværdigheder, og den ligger nær Hjelmeland. Det er en krævende vandretur, der stiger 350 meter. Turen er 8 kilometer i alt, og man skal regne med at bruge ca. 4 timer. Det er nødvendigt med vandrestøvler og vandrestave, og hvis man vil have en god oplevelse, så tag kun børn med, der er over 8-9 år.


Dagstur til Stavanger og sejltur på Lysefjorden


Blandt alle naturoplevelserne er det også rart med et afbræk. Brug derfor en dag på at tage ind til den hyggelige storby Stavanger, der er Norges fjerdestørste by. Hér kan I tage på shopping i de velkendte kædebutikker, spise frokost på en fiskerestaurant, lege på de store orange bolde foran Norsk Oljemuseum, tage på – netop – Norsk Oljemuseum eller købe en lækker is fra MooGoo Ice Cream House på Kirkegata 32, hvor man kan vælge imellem alverdens krymmel og toppings til sin is.

Fra vandet ved Stavanger kan man også tage på sejltur på Lysefjorden og opleve Preikestolen på denne måde, hvis ikke man har valgt at begive sig ud på den strabadserende vandretur.

Stavanger

Eventyrskogen (Sværhedsgrad: Let)


Eventyrskogen er en fortryllende eventyrsskov for børn og barnlige sjæle. Det er en idyllisk skov med tæt mosdækket skovbund og et smukt vandfald. Skoven er fyldt med træfigurer fra de kendte eventyr, som børnene kan muntre sig med at finde på ruten rundt.

Hele turen rundt tager ca. 1 time og er 1,4 km. lang. Midt på ruten er også en legeplads og spiseplads. En morsom oplevelse for alle børn fra 2 år. Eventyrskogen finder du i 4137 Årdal. Skriv ”Dalane, Årdal i Ryfylke” på jeres GPS så finder I det.

Eventyrskogen