Grønland, det hvide eventyr mod nord. Det store ubarmhjertige bæst, der ikke bare lader enhver komme om bord. Eller, det er den ene side af det majestætiske vidunder. Den anden side viser et helt andet billede. Grønland er et stort land med lige så meget at byde på, som man skulle tro, når man tager et kig på størrelsen. Som alle andre steder på Jorden, er der smuk natur på Grønland, men den grønlandske natur er noget helt ekstraordinært. Vi har lavet en guide til Grønland, så du kan få inspiration til, hvordan du bedst oplever dette unikke land højt mod nord.

 

guide til Grønland

 

Højt til loftet, ro og kvalitetstid

Landskabet er præget af dybe fjorde, klippeøer, og sidst, men i den grad ikke mindst, Indlandsisen. 85% af den 2.166.086 km2 store ø er dækket af Indlandsisen. Men hvis du ikke er i humør til at se is, så skal du søge mod kysten.

Der kan være mange grunde til at tage til Grønland. En familietur, en backpackertur med højt til loftet, eller en romantisk get away hvor der bare skal være plads til at være sammen. Lige meget om det er af disse eller andre grunde at du overvejer en tur til Grønland, så er der altid noget at byde på.

Stilheden er blevet en mangelvare efterhånden, og flere søger efter den forskellige steder og på forskellige måder. Grønland er et af de steder, hvor du kan opnå oprigtig, uigennemtrængelig stilhed. Det er et sted, hvor hverdagens jag og hast, store problemer og små bagateller kan pakkes væk i en rum tid. Hvis du vil have tilstedeværende kvalitetstid med din(e) elskede, så er det stedet.

Én af de måder hvorpå, man kan få den eftertragtede ro, samtidig med at man får bevæget sig lidt, er ved at tage på en god, gammeldags vandretur. Et af stederne, hvor man kan få en smuk vandretur, er ved Kuannit. Turen tager tre til fire timer og er oplagt til en picnic, da man, hvis man er heldig, kan se hvaler ved kysten.

 

guide til Grønland

 

Diskoøen

Hvis du er på jagt efter en god historie at fortælle, når du kommer hjem, så skal du tage til Qeqertarsuaq. Qeqertarsuaq er den eneste by på øen Diskoøen.

Lad os forklare hvorfor, det er en god historie: Grønland er verdens største ø, og Diskoøen er Grønlands største ø. Diskoøens eneste by hedder Qeqertarsuaq, og det betyder ”Den store ø”. Altså, ville du besøge byen på verdens største ø’s største ø, der hedder ”Den store ø”. Er du med?

Udover at være en sjov historie, så er Diskoøen et besøg værd af mange andre grunde. Øen har et grønt landskab og er altså ikke hvid, som man ellers skulle tro om Grønland. På Diskoøen finder du sortsandede strande, vandfald og de flotteste grønne enge. Så man kan ikke lave en guide til Grønland uden at inkludere Diskoøen.

 

Guide til Grønland

 

Natur og kultur – Grønland har det hele

Selv hvis du ikke er den helt store eventyrhaj, er der stadigvæk rig mulighed for at nyde den overdådige natur. Himlen er helt spektakulær i Grønland, og ja – der føles bare højere til loftet. Hvis du rejser om sommeren, kan du se midnatsolen, hvilket er en helt unik oplevelse. Hvis du rejser om vinteren, kan du opleve det utrolige nordlys. Man kan ikke begribe nordlysets pragt, før man har set det gennem egne øjne.

 

Den grønlandske kultur er også noget der er værd, at udforske. Du kan tage rundt i byerne og møde det imødekommende grønlandske folk, der kan fortælle mere om de mange spørgsmål man har, når man møder et nyt folkefærd. Der er også mange beskedent dekorerede, men smukke kirker, samt rig mulighed for at prøve den lokale mad.

 

guide til Grønland

 

Planlæg turen på forhånd og få mest ud af din rejse

Hvis man ikke får lyst til at hoppe på et fly med kurs mod Grønland nu efter at have læst denne guide til Grønland, så ved vi ikke, hvad der ellers skulle til. Men du skal være opmærksom på, at flere og flere mennesker opdager Grønlands pragt. Derfor er det en god idé at bestille din tur i god tid og at bestille det meste på forhånd. Bestil gerne et helt år forinden, hvis du vil have de bedste priser og det største udvalg.

Højsæsonen er fra juni til september. Du kan både vælge at bo på hotel, i lejlighed, hus eller spejderhytter. Der er altså noget for hver en smag og i alle prisklasser. Planlæg helst at tilbringe længere tid de forskellige steder, end du forventer er nødvendigt, da man ikke kan se det hele på én ferie. Der kan også forekomme forsinkelser på grund af vejret, og i de situationer er det bedst at have tid til at kunne rykke rundt på tingene. Men når du så er kommet afsted, bliver det dit livs rejse. Det er et sted, man kan besøge igen og igen og få en helt unik tur hver gang. Så lad dig ikke begrænse til én tur.

Tekst og fotos: Celine Hansen