Jul i Grønland: Her er de grønlandske juletraditioner

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Greenland Travel.

 

Befolkningen i Grønland er vilde med den særlige årstid – nemlig julen. Og det er der en helt særlig årsag til. Den mørke tid byder på hyggelige stunder grundet den gode mad og de mange lys. F.eks. er det en gammel juletradition, at der i hvert enkelt hjem tændes en orange julestjerne, som lyser flot op i vinduerne. Grønland er altså ingen undtagelse, når det kommer til jul og traditioner. Læs med her om de grønlandske juletraditioner. Hvem ved, måske du selv kan blive inspireret.

 

 

Julestjernen er lig med fællesskab og varme

Julestjernen kan have forskellige betydninger rundt om i verden. I Grønland er den et symbol på Jesu fødsel.

Den tændes om eftermiddagen på den første søndag i advent, hvor familien – traditionen tro – samles om eftermiddagen for at tænde julestjernen sammen.

Julestjernen har en historie, der startede helt tilbage i 1733. Den blev indført af Hernnhutterne, som var en kristen brødremenighed.

 

Grønlandske juletraditioner
Ophængt julestjerne

 

Kirken er en særlig grønlandsk juletradition

Endnu én af de grønlandske juletraditioner omfatter i særlig høj grad kirken. De fleste grønlændere går nemlig i kirke alle søndage i advent.

Efter gudstjenesten må du ikke glip af et flot syn, der møder dig på kirkegården. En meget smuk skik går nemlig ud på at sætte lys på hver enkelt grav på kirkegården.

Grønlænderne bygger en lille hule i sneen oven på graven, så vinden ikke blæser flammen ud. Det er et mindeværdigt syn, når hele kirkegården lyser op.

 

Luciaoptog – juletraditionen de fleste af os kender til

Du kender måske juletraditionen med luciaoptoget? I Grønland bærer børn hvide klæder, mens de går i en række efter hinanden med lys i hånden. Forrest går luciabruden, som også bærer en krans på hovedet med fire lys.

I Grønland vil du kunne opleve luciaoptog på skoler og institutioner samt sygehuse og plejehjem, så dem, der ikke er så mobile, kan tage del i oplevelsen.

Faktisk er Santa Lucia er en gammel svensk tradition. Juletradition kom til Danmark under den tyske besættelse, og siden er den også kommet til Grønland.

Find din næste rejse til Grønland her:

 

Juletræets betydning i Grønland

I Danmark er juletræet et særligt symbol på julen, og det er også tilfældet i Grønland. Dog bliver juletræerne importeret, og kan derfor være lidt dyre.

Før i tiden, da der ikke blev importeret juletræer til Grønland, lavede grønlænderne deres egne. De blev lavet med kosteskaft eller en stor gren, hvori de borede huller for at påsætte pyntegran.

Juleaften samles de grønlandske familier rundt om træet, hvor der danses og synges, før gaverne pakkes ud.

 

Grønlandske juletraditioner
Jul i Grønland

 

Grønlandske juletraditioner: Julebag og julemad

Julemåltidet i Grønland ligner til dels det, du kender fra resten af Skandinavien. Det består af en hovedret baseret på kød og afsluttes med ris a la mande.

Kødretten er typisk baseret på en lokal specialitet, såsom lam, moskus, hare, alke, rype eller hval.

Nord for Sydgrønland hvor lam er meget yndet, er rensdyr særligt populært. Men hvis du er Rudolf-fan, vil du muligvis finde det en smule upassende. Der er også mange grønlændere, der vælger den danske juletradition og spiser and eller gås. Tilbehøret er typisk kartofler, brun sovs, ribsgele og rødkål.

Julebagning er også én af de særlige juletraditioner. Især klejner er en meget populær julespise, men også brunkager, pebernødder, vaniljekranse og honningkager, bliver der bagt i store mængder.

 

 

Salmesang i julen

I Grønland findes der mange julesalmer, der er baseret på en kendt julemelodi, hvortil der er skrevet en grønlandsksproget tekst.

Derudover findes der selvfølgelig også julesange og salmer af grønlandsk oprindelse. Disse bliver sunget i kirken men også juleaften, når der bliver danset om juletræet.

Det mest velkendte julesalme i Grønland er Guuterput. Sangen er så betydningsfuld for grønlænderne, at de efter sangens intro rejser sig op i respekt og synger resten af sangen stående.

Julesalmer bliver også sunget af børn, der går fra hus til hus efter julegaverne er pakket ud.

 

Grønlandske juletraditioner
Gudstjeneste

 

TV-programmet ’Julehilsen til Grønland’

’Julehilsen til Grønland’ er verdens ældste program, der stadig eksisterer. Det startede oprindeligt som et radioprogram i 1932 og har siden 1982 udformet sig som et TV-program.

Det er Danmarks Radio, der står bag produktionen. Med sang, musik og hilsener skabes der bro mellem de to lande. Oftest er det Julie Berthelsen, Grønlands mest kendte sangerinde, som optræder i programmet.

 

I Grønland varer julen til Helligtrekonger

Julen varer til Helligtrekonger, der regnes for en halv helligdag i Grønland. D. 6. januar lukker butikker og lignende derfor ned ved frokosttid, og så kan man bruge eftermiddagen til at slutte julen i fred og ro.

Det er her, pynten tages af juletræet, og al julepynten pakkes ned i kasser. Så er det hele klar til at blive fundet frem igen året efter.

Dog får julestjernen i vinduet lov til at hænge én aften mere. Og på dén måde er julestjernen både det første og det sidste, der markerer en grønlandsk jul.

Rejsetilbud

Rejse til Madeira
Rejse til Madeira
Se rejsetilbud
Langtidsrejse til Algarvekysten
Langtidsrejse til Algarvekysten
Se rejsetilbud
Rundrejse til Skotland
Rundrejse til storslående Skotland
Se rejsetilbud

I samme kategori

Grønlandshunden
julemanden
Polarnatten i Grønland
Diskobugten

Mest læste

troldejagt i Danmark
Ferie med børn
All-inclusive resorts
Verdens mindste lande

Forsiden netop nu

Togo, Pelle Hvenegaard
All-inclusive resorts
photographer-g4ab2a9fc9_640
Weekendophold i Randers
populære rejsemål i 2023
Lokale unge i landsbyen Kfar Kama, Israel
hotel dubai
Togrejser for 2023

Mest læste

Danmark

Weekendophold i Randers
Kroophold
Juleophold
julemarked i tivoli

Skiferie

Vorarlberg
Zillertal
Zillertal i Østrig, skiferie
skiferie i Zillertal

Camping

Holmely glamping
Camping i Norge
Ferie i Aarhus
Camping Aarhus

Rejsetilbud

Zillertal
Solnedgang på Mallorca
Stranden i Tel Aviv
zakynthos-1281685_640
Vorarlberg
Australiens bedste rejseoplevelser
Ferie for Alle

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)