Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Grønlandshunden: Lær mere om den unikke slædehund

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Greenland Travel

 

Grønland indeholder den største bestand af slædehunde i Arktis og landet er enestående i forhold til at opretholde sin traditionelle hundeslædekultur. Den grønlandske slædehund er kendt for sin enorme viljestyrke. Læs mere om menneskets bedste ven på isen og dens betydning for det grønlandske folk her.

 

Grønlandshunden

Den grønlandske slædehund
Billede: greenland-travel.dk

 

Den grønlandske slædehund er en meget specifik race af slædehunde (canis lupus familiaris), der ikke findes andre steder i verden.

Det er en af de reneste og mest isolerede hunderacer i verden, fordi det ikke er tilladt at blande grønlandshunden med andre hunderacer, og den har levet isoleret i mange år.

Grønlandshunden er også en af de ældste hunderacer i verden. Som alle andre slags slædehunde er grønlandshunden blevet avlet med henblik på udholdenhed, hårdførhed og intelligens under arktiske forhold. Gennem årtusinder af arbejde med mennesker har grønlandshunden udviklet et helt særligt forhold til os.

Slædehundens stærke fysik gør det muligt for grønlandshunden at trække tunge læs gennem sne i længere perioder, og grønlandshunden kan trække helt op til 50-60 kg.

 

 

Grønlandshundens historie

Grønlandshunden er et nationalt ikon og en vigtig del af den grønlandske identitet. Slædehunden kan dateres helt tilbage til for 9500 år siden, hvor de medvirkende til, at inuit kunne udforske og overleve i det barske, arktiske miljø. 

Grønlænderne brugte især slædehunden til at finde sælernes åndehuller og indkredse bjørne og rener. I dag spiller den fortsat en vigtig rolle i mange grønlænderes dagligdag og er en vigtig del af landets turisme.

 

Hvor mange slædehunde lever i Grønland?

Grønlandshunden
Billede: greenland-travel.dk

 

Der er i dag omkring 15.000 slædehunde i Grønland. Selvom det kan lyde af meget (den menneskelige befolkning i Grønland er trods alt kun 56.000), er det næsten halvdelen af ​​antallet, der eksisterede for bare 20 år siden.

Faldet i antal af slædehunde skyldes hovedsageligt tre ting.

  • Klimaforandringer. Isen og snemængden bliver mindre og manglen på havis betyder, at jægere og fiskere ikke længere kan bruge slædehunde i lige så høj grad. Det er nu nemmere at bruge både.
  • Brugen af køretøjer med motor. Der er højere omkostninger ved at holde hunde, sammenlignet med en båd eller snescooter. Hunde skal opdrages, fodres og passes hele året rundt, mens både og snescootere kun kræver brændstof og en lille mængde vedligeholdelse. 
  • Foderpriserne. Udgifterne til hundefoder er også steget i Grønland, og at fange nok kød til at fodre et hold hunde kræver en betydelig mængde tid.

Resultatet er en meget usikker fremtid for den unikke race, men det er anerkendt og tages meget alvorligt i Grønland.

 

Kan grønlandshunden være aggressiv?

Grønlandske slædehunde kan godt være aggressive. Det er derfor vigtigt at man passer på, og udviser respekt for slædehunden. De er ikke nødvendigvis farlige, men deres nærmeste slægtninge er ulve, så de er bestemt heller ikke skødehunde.

Den grønlandske slædehund er anset for at være stærk og hårdfør, når den bliver brugt som arbejdshund. Man skal altid forhøre sig med hundeføreren først, inden man nærmer sig hundene, da de ikke er tamhunde på samme måde som kæledyr.

 

Skal man tage på hundeslædekørsel i Grønland?

Hundeslædekørsel
Billede: greenland-travel.dk

 

Ja! Hundeslædekørsel er en livsstil i Grønland og en vigtig del af kulturarven. Ved at tage på en hundeslædetur vil du være med til at holde traditionen i live. Derudover er det en helt fantastisk oplevelse med en masse nye indtryk.

Hundene er avlet til at løbe og de nyder muligheden for at trække folk afsted. De bliver ikke pisket eller skadet på nogen måde (hundeslædepisken bliver slået ved siden af ​​flokken, ikke på den), og det er den bedste måde at opleve stilheden i den arktiske vinter på en autentisk måde.

 

Grønlandshunden om sommeren

Slædehunde arbejder om vinteren og foråret, når der er sne. Som deres slægtninge, ulvene, er slædehunde skabt til at modstå den arktiske kulde i al slags vejr. Det betyder, at de står lænket udendørs hele året.

Nogle rejsende, der kommer om sommeren, synes det er synd, at de er lænket ude i det fri. Slædehunden er dog skabt til at kunne trives i alt slags vejr og der er ikke krav om ly til hundene. Om sommeren får hundene nogle gange mindre mad end om vinteren, da de er mindre aktive, og derfor ikke behøver den samme mængde mad.

Langt de fleste hundeejere formår at passe deres hunde ordentligt, da de jo både elsker deres hunde, men også som fangere er afhængige af hundenes velfærd.

 

Vil du opleve denne unikke slædehund i virkeligheden? Book din næste rejse til Grønland her.

Rejsetilbud

Hold ferie som de kongelige
hotel-thinggaard-promotions-sommerhojskoleophold
Blomster i Japan

I samme kategori

Zillertal adventure (4)
Kyoto
Forårsrejse
rejseguide til Barcelona

Mest læste

troldejagt i Danmark
Travelmore
london-3078109_640
Verdens 10 mindste lande

Populære kategorier

Information

Nyhedsmail

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)