Ved dette naturlige vidunder kan du opleve livet under vand. Her finder du en verden af farverige koralrev, bountyøer og utallige undervandsarter.  Du kan både opleve revet under vandet når du snorkler eller dykker, se det fra oven når du sejler blandt de smukke øer, eller se det fra fugleperspektiv under en flyvetur, når du besøger Great Barrier Reef.

Læs også om de bedste seværdigheder i Australien.

 

Hvad er Great Barrier Reef

2000 km. langs Australiens østkyst strækker der sig et koralrev uden lige. Med 340.000 kvadratmeter er det enorme rev synligt fra rummet. Hvis det er svært at forestille sig størrelsen, så tænk på at det er næsten lige så stort som Tyskland.

Det er verdens største levende organisme, bestående af 2900 rev, 5000 typer bløddyr, 1800 fiskearter og 125 forskellige hajarter. Desuden er der flere typer af koraler, havplanter, skaldyr og andre små og større organismer end man kan tælle. Hvis du har set filmen Find Nemo, ved du måske, at du kan forvente farver, fisk, skildpadder, rokker og hajer, når du stikker hovedet under vand. 

Det er en destination der byder på dagevis, om ikke ugevis, af muligheder og fantastiske oplevelser. Har du endnu ikke besøgt Great Barrier Reef, eller fik du bare ikke nok på din sidste rejse hertil, så er det den lange rejse til Australien værd! Hop i badetøjet, og måske en våddragt, og begiv dig ud på en livsberigende, udforskende svømmetur.

Great Barrier Reef

 

Et naturligt vidunder

Som det største koralrev i verden, er det måske ikke overraskende at Great Barrier Reef er verdens bedst kendte koralrev. Med en fantastisk farverig verden under vand, er det blevet udnævnt som et af verdens bidundere og kåret som et af verdens syv naturlige vidundere. Desuden er revet på UNESCO’s verdensarv liste

Området inkluderer vidt forskellige forhold målt på saltindhold, temperaturer og næringsstoffer. Der er lavvandede områder langs Australien østkyst og op til 250 km fra kysten, forskellige dybder herimellem og op til 2000 m dybde ude på havet. Med de forskellige dybder og fodhold har revet dannet grundlag for et unikt udvalg af økologiske samfund, levesteder og arter. 

På de smukke øer i området kan man opleve blødt, kridhvidt sand, turkisblåt vand og tropisk natur. I øgruppen Whitsundays finder du også verdens måske flotteste strand. Det er på øen Whitesunday at Whitehaven Beach byder på en verdensklasse oplevelse. Besøger du stranden, er det også værd at gå til Tonque Point, hvorfra udsigten af øriget virkelig kan nydes. 

Verdens største koralrev

Begrænset levetid

På grund af forurening og øgede vandtemperaturer ødelægges Great Barrier Reef hurtigt. Det er blevet vurderet, at afblegning fra 2016 til 2018 har betydet, at halvdelen af verdens største organisme er skadet. Inden for de næste 50, og måske ned til 20 års levetid, vil man ikke længere kunne opleve revet. Korallerne bliver stressede af de dårlige forhold, og derfor blegner de, og dør til sidst. Andre arter og organismer i havet er afhængige af koraller, og derfor har det katastrofale konsekvenser når korallerne dør.

Der er alligevel håb forude, for revet er i stand til at overleve. hvis de får tid. På trods af masseblegninger, mener forskere at koraller kan komme sig igen, så længe skaden ikke er for stor. Derudover kræver det, at der er tid nok mellem hændelserne. Til gengæld er tid blandt andet det, de er presset på, og det estimeres at korallerne har brug for cirka 10 års rekreation, hvis det skal gavne revet.

Great Barrier Reef

Besøg verdens største koralrev

Vælger du at besøge verdens største koralrev, er det værd at overveje sæsonerne. Der er to overordnede sæsoner du skal forholde dig til: regntid og tørsæson. Du kan snorkle og dykke året rundt, men regntiden nedsætter sigtbarheden under havoverfladen. Der er regntid i sommermånederne, som er fra december til februar. I de måneder er der gennemsnitligt 23-31 grader, og der falder en del nedbør. Under og efter perioder med meget regn kan sigtbarheden være nedsat. Derudover vil en overskyet himmel kaste en skygge over havoverfladen, som også nedsætter sigtbarheden. Tørsæsonen går fra juni til august, hvor temperaturene ligger mellem 18-26 grader. I denne periode, og frem til oktober, er forholdene for snorkling optimale.

Ønsker du at udforske øerne i området, anbefaler vi en udflugt til Whitsundays øgruppen, en tur til regnskoven i Daintree, eller et luksus ophold på øerne Hayman eller Lizard Island. Ønsker du at blive på fastlandet, kan både Cairns, Port Douglas byde på den ekstra bonus, at være steder på kysten hvor regnskoven møder revet. Mission Beach og Hervey Bay er anbefalelsesværdige for ture ud på revet. Opholder du dig eksempelvis i Hervey Bay, vil en dagstur til Lady Musgrave Island, en af de sydligste dele af Great Barrier Reef, være oplagt. 

Læs også om Europas bedste dykkerdestinationer.