Gemt i et mildt og frodigt hjørne af Spanien ligger Galicien. Nok er mest kendt for sin pilgrimsrute, men som alene på grund af sit fremragende køkken er et enestående alternativ til de mere traditionelle turistdestinationer.

Galicien ligger i det nordvestlige hjørne af Spanien med udsigt over Atlanterhavet. Området byder på et mildt og fugtigt klima, frodige smaragdgrønne landskaber. En dramatisk kystlinje med udmundinger, kendt som ”rias”, og keltisk-inspireret kultur. Dette giver de besøgende et enestående alternativ til de store turistdestinationer i det varme og tørre Sydspanien.

Regionen er kendt for sit fremragende køkken og afholder mange gastronomiske festivaler hvert år. Den tilbyder et imponerende udvalg af flere end 50 typer skaldyr og 80 typer fisk, som er nogle af de fineste i Europa.

Ydermere byder området på en overflod af friske grøntsager, kød – som det vidunderlige møre ternera-oksekød – samt oste og desserter. Traditionelle retter omfatter ”vieiras” og ”zamburiñas” (kammuslinger), ”empanada”-kager og ”pulpo á feira” (blæksprutte med kartofler og paprika). Galicien er også en bemærkelsesværdig producent af hvide vine som Albariño og Ribeiro, der udgør et lækkert akkompagnement til fisk og skaldyr.

Galicisk gastronomi

Gastronomi-katedralen i Galicien


Santiago de Compostela er den lille historiske hovedstad i Galicien og ligger 30 km inde i landet. Den er fredet og en del af ”verdens umistelige kulturarv”. Udover at være destination for pilgrimme, er det også det perfekte sted at prøve det galiciske køkken.

Den fredelige stemning skabt af byens granittorve, stengader og historiske bygninger står i kontrast til den livlige atmosfære af de mange caféer, tapasbarer og restauranter, hvor en bred vifte af retter bliver tilberedt i både traditionel og moderne stil.

Efter katedralen er madmarkedet Abastos byens mest besøgte attraktion. Det er betegnet som ”Gastronomi-katedralen”, og skarer af kunder fylder de otte haller hver dag med undtagelse af søndag. På turistkontoret kan du booke en gastronomisk rundtur i byen, der omfatter besøg på markedet, butikker, samt mad- og vinsmagning.

Læs også: 5 eventyrlige steder i Caribien:

Santiagos lidenskab for mad


I harmoni med Santiagos lidenskab for mad er byen vært for det ”gastronomiske forum” hvert andet år. Her samles berømte kokke, fødevareproducenter og offentligheden til levende madlavnings-workshops, mad og vinsmagninger, en tapas-konkurrence og andre udstillinger.

Nove-gruppen, bestående af 20 galiciske kokke, der dyrker avantgarde-køkken baseret på lokale produkter, deltager i forummet med madlavning i byens restauranter og tapasbarer.

Med sin unikke kultur, historie, atmosfære og imødekommende mennesker danner Santiago de Compostela en smuk ramme om oplevelsen af det galiciske køkken.

galicien

Tekst og foto: Sarah Coghill