De er forladte, de er uhyggelige, de er betagende, og de er et besøg værd! Vi har samlet en liste med 10 forladte steder i verden, som du kan besøge. Tag på en ganske særlig udflugt hvad enten du vil blive i Danmark eller på en længere rejse. Vi har fundet destinationerne til dig!

 

Japans spøgelsesø Hashima Island

Er du alligevel i Japan for at se den forladte forlystelsespark, så bør du også besøge Hashima Island – hvis du altså tør? Øen er blot 480 meter lang og var beboet af omkring 5000 mennesker, da den endnu blev brugt til kulminedrift. Da Japan i sin tid gik væk fra kulforbrug i 197o’erne, var der ingen grund til at beboerne blev på øen.

I dag er den stadig forladt og minder mest af alt om en spøgelsesø. Er du til lidt spænding, så kan du heldigvis godt besøge øen. Hvis du allerede synes, du genkender Hashima Island, har du formentligt set den i James Bond-filmen Skyfall. Udover at være et populært turistmål, bliver øen også brugt som filmlokation.

 

Hashima Island - Forladte steder i verden

 

Gamle krigsforter i England

Langs hele Englands østlige kyst finder du Maunsell Forts. De høje jernbygninger fra 2. Verdenskrig går under navnene: Red Sands, Nore og Shivering Sands. Isoleret i vandet står de flot og minder om, hvordan de beskyttede Englands kyst fra tyske angreb. Siden krigen har de stået uberørte, men der går rygter om, at de måske skal bygges om til luksushoteller.

 

Radioaktive Pripjat i Ukraine

Leder du efter virkelig forladte steder, er Pripjat nær Tjernobyl formentligt det bedste bud. Efter hvad der muligvis er den værste atomkatastrofe nogensinde, blev byens cirka 50.000 indbyggere tvunget til at forlade området.

Det er selvfølgelig den velkendte eksplosion af kernen i Reaktor nr. 4 på Tjernobyls atomkraftværk tilbage i 1986, der er tale om. I dag er byen endnu radioaktiv, men naturen har overtaget. Det er muligt at se spøgelsesbyen Pripjat med guidede ture gennem de forladte boliger og legepladser.

Læs også om hvordan du selv kan rejse til Tjernobyl.

 

Pripjat Ukraine

 

Japans øde forlystelsespark

Der var engang en eventyrlig forlystelsespark i Japan. Inspireret af Disneyland Californien blev Nara Dreamland-forlystelsespark en attraktiv park efter åbningen i 1961. Alligevel lukkede parken bare 45 år efter i 2006 på grund af faldende deltagelse og hård konkurrence. I dag kan du besøge den lukkede park, som ligger øde hen.

 

 

Ensomme Rubjerg Knude Fyr i Nordjylland

Måske tænker du, at Danmark ikke byder på spændende og forladte steder. Men dér tager du fejl. Fyret på Lønstrup Klint er et fantastisk bud på et forladt sted. Fyret står som sunket i sandet og blev netop slukket i 1968 på grund af for meget sandflugt, der gjorde det umuligt at se fra vandet.

Rubjerg Knude Fyr kaldes det ensomme fyr, da det netop er overladt til naturen. Hvert år falder det længere og længere ned i sandet, samtidig med at klinten mister et par meter hvert år. Derfor frygter man, at fyret vil falde i vandet allerede i 2020’erne. Men i 2019 blev fyret flyttet 70 meter ind på land i et forsøg på at bevare det. Omgivet af smuk natur er de tilsandede ruiner og stejle skrænter bestemt et besøg værd.

 

Ensomme Rubjerg Knude Fyr

 

Michigans glemte togstation

Togstationen i Detroit, Michigan skulle være midtpunkt for al transport i området. Den blev bygget i 1913 og var den hidtil højeste jernbanestation. Desværre blev planerne skrottet allerede i 1988, da aftalen med Amtrak-tjenesten, som står for National Railroad Passenger Corporation, ophørte. Sidenhen har bygningen været brugt som filmlokation, men den står ellers hen i det glemte.

 

Hitlers hospital i Tyskland

Bare 40 km fra Berlin, i byen Brandenburg, ligger Beelitz-Heilstätten-hospitalet. Under Anden Verdenskrig blev det rekonstrueret og brugt til militærhospital. Hitler selv blev blandt andet behandlet for sin lårskade her, og derfor er det kendt som Hitlers hospital. Efter krigen blev det forladt, og den dag i dag står der stadig rester af rustende senge, badekar, store lamper og operationsstole – uhyggeligt!

 

Forladte steder du kan besøge i verden

 

Den tomme hovedstad i Montserrat

Hovedstaden på den caribiske ø Montserrat var engang et livligt sted. I dag er det stadig øens hovedstad, men øen står øde hen og er et godt bud på besøgsværdige forladte steder. Efter et udbrud fra Soufrière Hills-vulkanen i 1995, forlod 4.000 mennesker området. Halvdelen af øen blev ubeboelig og er siden begravet i sandet. Besøger du hovedstaden, vil der kun være hustage at se, så langt øjet rækker.

 

Den forladte by i Namibia

Den tidligere minedriftslandsby Kolmanskop er nu en spøgelsesby i Namibia. Byen blev grundlagt i 1908, efter man fandt diamanter i området, men allerede i 1954 var alle ressourcer opbrugt og byen forladt igen. Boligerne, der stod tomme tilbage, er nu fyldt med sand. I dag kan du besøge og opleve det populære turistmål, som ét af de forladte steder i verden, der aktivt drives som en virksomhed.

 

Namibia - Forladte steder i verden

 

New York Citys forladte ø

Vidste du, at der findes en forladt ø ikke langt fra New York City? North Brother Island ligger i New York Citys lille stræde, også kaldet East River, mellem Bronx på fastlandet og Rikers Island. Med en fascinerende og samtidig tragisk historie er North Brother Island også et anbefalelsesværdigt forladt sted.

Øen var ubeboet helt frem til 1885, hvor staten købte den for at kunne bygge Riverside Hospital. Hospitalet blev brugt til at sætte folk med smitsomme sygdomme i karantæne. Siden 1960’erne har øen været efterladt til naturen, som efterhånden har overtaget bygningerne. Ønsker du at besøge North Brother Island, må du søge om – og afvente tilladelse til – at gå i land her.