Et af de mest vanvittige religiøse dramaer, iklædt middelalderkostumer, sange, folkelighed og litervis af øl, finder sted hvert år i byen Mons.

Mons ligger en lille time syd for Bruxelles og er den kulturelle hovedstad i Vallonien, hvilket kommer til udtryk bl.a. gennem opera, internationale kunstudstillinger og et væld af festivaler året i gennem. 

Doudou-festivalen


Den største og mest vanvittige af alle festivalerne er den, der i folkemunde kaldes Doudou.

Ducasse de Messines-festival er et folkeligt tilløbsstykke, der hvert år finder sted søndagen efter pinse. Over 1000 deltagere fra forskellige familier fra Mons og omegn kommer iklædt familiens middelalderkostumer og stolt bærende på deres slægts flag. 

Ducasse de Messines-festivalen kan dateres tilbage til midten af 1300-tallet. I årene 1348-1350 hærgede pesten i Mons. I desperation hev menigheden skrinet med deres helgen St. Waudru ud af kirken og gik derefter i procession gennem gaderne. Det gentog de dag efter dag, og efter otte dage forsvandt den sorte død fra byen. 

Le car d’or


Skrinet med St. Waudru står i den gotiske domkirke ”Collegiale St. Waudru” fra 1450, hvilket den smukke ”le car d’or”-guldkaret også gør. Kareten transporterer skrinet med St. Waudru. Som en ekstra tilføjelse er traditionen i dag, at det er byens unge mænd, der skubber kareten op ad den stejle bakke foran kirken, og gøres det i et hug, betyder det frugtbarhed for hele byen. 

Saint Georges


I 1500-tallet satte man en anden helgen ind i processionen, nemlig Skt. Georg, den gode krigers kamp mod den onde drage. I folkemunde hedder denne kamp Lumeçon.

Hele festivalen starter omkring kl.10 søndag morgen, hvor slægterne går i procession igennem de smalle gader, forbi Grand Place, en plads omkranset med gamle middelalderbygninger, og ender ved domkirken. Der bliver sunget bysange, og omkring kl. 12 triller ”le car d’or” op ad bakken foran domkirken. Nu syder hele byen af en enorm energi af spænding og forventning. Kommer guldkareten op?

Derefter kommer Skt. Georg og dragen. Dette er festivalens højdepunkt. Folk skriger og råber, der klappes og jubles. 

Skt. Georg ridder forrest og omkring ham mænd, der er klædt ud som hunde. Arrigt gør de af alt og alle og prøver at holde dragen på afstand. 

Mand mod mand om kvindernes gunst


Skt. Georg skyder dragen på Grand Place. Byens unge mænd kommer nu stormende som en menneskemur og kaster sig ind i en voldsom kamp, mand og mand imellem, for at få fat i så mange dragehalehår (hestehår) som muligt. Hele pladsen syder af glæde og lettelse.

Traditionen er herefter, at man som kvinde henvender sig til en af disse mænd og beder om at få nogle hestehår. Hestehårene bindes om håndleddet med syv knuder, og mens dette sker, ønsker man. Den dag hestehårene falder af, vil ens ønske være gået i opfyldelse. 

Efter denne grand finale spreder menneskemængden sig ud i de tilstødende gader, hvor den belgiske øl bliver velvilligt skænket i store glas. 

Endnu en herlig tradition til denne festival er, at de lokale i Mons’ centrum åbner deres vinduer og døre, og herefter er alle og enhver velkommen indenfor til en lille skænk eller en hapser. 

Turen dertil

Flyv med Brussels Airlines til Bruxelles for cirka 770,- retur, hvis billetterne bestilles i god tid. Lej en bil hos Hertz i lufthavnen og kør en times tid til Mons. 

Her kan du bo

Hotellerne er typisk booket årevis i forvejen i selve Mons. Vi fandt Best Western Plus Hotel Casteau Resort, beliggende cirka otte kilometer uden for Mons til 500,- pr. nat.