Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Den kinesiske mur – Verdens største fæstningsværk

Vidste du at den kinesiske mur egentlig er en serie af mure og befæstninger? Det er i hvert fald en af de mest beundringsværdige arkitektoniske bedrifter, der findes i verden, og vi mener selvfølgelig, du skal opleve den! Læs med her, for at finde ud af mere om denne historiske attraktion, og find inspiration til din næste rejse.

Læs også om 20 destinationer du skal have på din bucketlist.

Kort om muren

Med sine 21.196 km er den kinesiske mur ikke bare Kinas – men verdens længste mur. Muren slanger sig gennem landskabet i det nordlige Kina. Den fylder endda så meget i landskabet, at du på en skyfri dag kan se muren og udsigtstårnene over bjergrygge så langt øjet rækker. 

I 1987 blev den kinesiske mur optaget på UNESCOS verdensarvsliste, og igen i 2007 blev muren hædret som et af de syv nye vidundere. Der er flere forskellige, restaurerede sektioner af muren, og det er primært dem, man har mulighed for at besøge.

Tæt på Beijing kan du finde nogle af de bedst bevarede dele af fæstningsværket. Til gengæld er det også disse lokationer, som er mest velbesøgte. Det er dog ikke alle turister, der valfarter hertil, der klarer turen til toppen. 

Den kinesiske mur

Historien bag den kinesiske mur

I starten af det 7. århundrede blev de første mure bygget omkring nogle af de nordlige stater. Disse blev bygget som forsvarsværker af marker og agerjorde. Da Kinas første kejser Qin Shi Huangdi samlede landet, omkring år 221 f.v.t, fik han forenet og udbygget murene. Den samlede mur skulle fungere som et værn mod krigeriske nomader fra stepperne mod nord. Efterfølgende er muren blevet forstærket og forlænget ad flere omgange. Sidste gang der blev arbejdet på muren var under Ming-dynastiet i midten af sidste årtusind. 

Den kinesiske mur er bygget på et flere meter højt stenfundament. Ovenpå dette er muren yderligere 7-8 meter høj og cirka 6 meter bred. Muren består af to ydremure, som er fyldt med stampet ler eller lerjord og tilhuggede sten, så regnvandet kan løbe ned igennem.
Da de første forsvarsmure var bygget op af bambusafstivede jordvolde, kan man ikke opleve disse i dag. Det der er tilbage af den kinesiske mur i dag, er hovedsageligt de murstensmurene der blev bygget under Ming-dynastiet (1368-1644).

Siden da er den kinesiske mur ikke blevet brugt eller bevaret, og derfor har vind og vejr fået lov til at slide stærkt på bygningsværket. I 1900 begyndte Kina dog at restaurerer muren, og det har ikke været spildt arbejde. I dag er det en af Kinas største seværdigheder og besøges årligt af millioner af turister.

 

den kinesiske mur

Verdens største fæstningsværk

Den kinesiske mur blev, som allerede nævnt, bygget for at beskytte Kina. Det var primært relevant at beskytte mod mongolske nomader ved den nordlige grænse. Derfor er muren også udbygget med tætplacerede vagttårne, ekstra mure og små garnisonsbyer på de vigtigste strategiske strækninger. Vagttårnene blev også brugt som udkigsposter. Derfor stod der bålfad, som skulle tændes, hvis udkigsposterne opdagede farer. Når en vagtpost tændte bål, skulle de næste også tænde deres for at give signalet videre.

På tværs af dynastier valgte man at udbygge og bruge den kinesiske mur, i stedet for eksempelvis at forhandle med andre befolkninger. Udover at beskytte agerjord og marker syd for muren, har formålet under Han-dynastiet (206 f.v.t. – 220 e.v.t.) blev muren udvidet mod vest for at beskytte handlen på Silkevejen.

Den kinesiske mur strækker sig fra kysten ved Det Gule Hav til Gobi-ørkenen. Med moderne teknologi, som satellitfotos, og nye udregninger mener man at muren er 21.196 km inklusiv naturlige barrierer som eksempelvis floder og stejle bakker. Det gør den kinesiske mur til verdens længste mur og et imponerende forsvarsværk. 

den kinesiske mur velbevaret

Besøg den kinesiske mur

Hvis du vil besøge det bedst bevarede stykke af muren, skal du til Badaling, ca. 75 km fra Beijing. Her kan du nemlig opleve flere vagttårne og en intakt mur. Det er også her, det strømmer ind med turistfyldte busser fra hovedstaden. De der vil prøve at bestige muren, der er fra Ming-perioden, skal op ad en 500 meter lang, stejl stigning.
I Badaling-området er der både caféer og flere souvenirboder, der er sælgere, der tilbyder deres varer, og det er også her at China Great Wall Museum ligger. På museet kan du læse meget mere om murens historie.

Er du mere til de mindre besøgte dele af muren, er Mutianyu anbefalelsesværdig for også at være et af de bedst bevarede sektioner. Herfra kan du se muren sno sig på toppen af en bjergryg, du kan gå til toppen eller sågar tage kabelbanen – i sidste ende bliver du belønnet med en fantastisk udsigt fra toppen.

Den kinesiske mur er formentlig en af verdens mest kendte monumenter, men samtidig er det et af dem, man historisk ved mindst om. Derfor er mange dele af muren ukendte, og du kan derfor konstant finde nye ting, steder og historier at opdage. Dog er det svært at opleve de ikke-turistede dele af muren, da disse ikke renoveres og bevares i lige så høj grad. Ved de mere kendte dele af den kinesiske mur, kan du stadig prøve de retter, som soldaterne fik på muren i sin tid. Dengang blev maden holdt frisk, og beskyttet fra solen, i store blade.

Er du klar til din næste rejse? Tag til Kina og besøg den kinesiske mur – du vil ikke fortryde det.

Læs også om seks destinationer hvor du kan opleve Mars på jorden.

 

Rejsetilbud

Ischia
hotel-jutlandia-promotions-39736039
Blomster i Japan

I samme kategori

Berlin (udvalgt billede)
Innsbruck (3)
Valencia, Spanien
hawaiianske øer

Mest læste

troldejagt i Danmark
verdens farligste landingsbaner
De største lufthavne i verden
Kirsebærtræer

Populære kategorier

Information

Nyhedsmail

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)