Gourmetophold: Oplev dansk gastronomi i verdensklasse

Artiklen er skrevet i samarbejde med Small Danish Hotels.

 

Michelin-stjernerne er de senere år drysset ud over de danske restauranter. Dansk gastronomi har et højt niveau over hele landet, og danske køkkenchefer har vundet VM. NOMA er fire gange kåret som verdens bedste restaurant, og man kan spise god mad på de danske kroer og hoteller, uanset om de ligger i de større byer eller ude på landet. Men sådan har det ikke altid været.

I 1960erne var Danmark en gastronomisk udørk. Råvarerne var dårlige industriprodukter, konserves, frosne ærter og gulerødder, garneret med kartoffelchips. Dansk madkultur eksisterede nærmest ikke i restaurantverdenen. Kokke var tyende, der gik nede i mørke kældre uden vinduer. Det var restauratørerne, der var stjernerne. Heldigvis var der nogle ildsjæle, der fik løftet dansk gastronomi op af kælderen og kokkene ud af mørket.

 

Søren Gericke, Løgismose og Danmarks første Michelin-stjerne

En af ildsjælene var Søren Gericke, der blev en af de første kokke, som medierne begyndte at skrive om. Sammen med Erwin Lauterbach, Jan Pedersen og Jan Hurtigkarl blev han den skabende kraft i udviklingen af det danske køkken fra 1970erne og frem. Søren Gericke blev i 1969 ansat på Søllerød Kro i Nordsjælland og var pioner, da man indførte det nye franske køkken i Danmark og senere skabte ”det store nordiske køkken”.

Lene og Sven Grønlykke købte i 1965 godset Løgismose på Fyn og begyndte at dyrke grøntsager. Løgismose har udviklet sig til et imperium, der producerer og sælger madvarer. I 1971 købte de Falsled Kro, hvor de lavede et åbent køkken, så gæsterne kunne se, hvad de nyansatte franske kokke foretog sig. I 1983 åbnede de en gourmetrestaurant i København, Kong Hans’ Kælder, der også fik åbent køkken og tjenere i kokketøj. På menuen var der hummer og foie gras. Restauranten fik samme år landets første Michelin-stjerne.

 

 

Claus Meyer, dansk gastronomi og verdens bedste restaurant

Efter mange år, hvor madscenen i Danmark var stærkt influeret af middelhavskøkkenet, begyndte en lille gruppe kokke anført af Claus Meyer at udarbejde et manifest, der skulle danne grundlag for et køkken, der i stedet for at kigge ud mod Frankrig og Italien skulle kigge indad og bruge de råvarer, traditioner og metoder, der findes i Norden, og som mange havde glemt.

Der står i manifestet, at ”maden skal bygge på råvarer, som bliver særligt fremragende i vores klimaer, landskaber og vande” og, at man vil ”forene de bedste nordiske tilberedningsmetoder og kulinariske traditioner med impulser udefra”.

Sammen med kokken René Redzepi åbnede Claus Meyer i 2003 restaurant NOMA i København. Ambitionen var at skabe et gastronomisk køkken, som var et hundrede procent baseret på nordiske råvarer, og den skulle have topplaceringer på internationale restaurantlister år efter år. NOMA er efterfølgende fire gange kåret som verdens bedste restaurant.

 

Michelin, stjernedrys og fokus i medierne

I dag er Danmark det land i Norden, der har flest Michelin-stjerner. I alt 33 er det blevet til efter, at Michelin er begyndt at uddele stjerner til restauranter udenfor København. Geranium topper listen over danske Michelin-restauranter med tre stjerner og AOC, Kadeau og Noma har to stjerner. Udenfor hovedstaden er der to stjerner til Henne Kirkeby Kro og Koks på Færøerne. I Guide Michelin får maden (og kun maden) karakterer ved hjælp af stjerner.

Tre Michelin-stjerner betyder, at en restaurant byder på ”ekstraordinær køkkenkunst, værd at rejse efter”. To stjerner betyder, at restauranten har et ”rigtig godt køkken, en omvej værd”. En stjerne betyder, at det er en ”god restaurant i sin kategori”. Tidligere var det en lukket fest og en lille note i avisen, når en dansk restaurant fik en stjerne af Michelin, men i dag er det en kæmpe mediebegivenhed.

 

 

Dansk gastronomisk oplevelse, økologi, gourmetmad og vingårde

Vi danskere er begyndt at spise mere og mere uden for hjemmet, og vi stiller krav om, at det at gå på restaurant skal være en gastronomisk oplevelse. Der er da også et stort udbud af muligheder for enhver pengepung. Hvis du vil spise økologisk, så ligger der langs Margeritruten restauranter, kroer og hoteller, der alle har det økologiske spisemærke. Over hele landet ligger en stribe røgerier, hvor du kan sætte tænderne i et stykke dansk kulturhistorie som rugbrød med nyrøget sild, et drys salt og lidt purløg.

Engang var kromad tung og traditionel mad, og sådan fås det stadig nogle steder, men mange kroer og hoteller serverer i dag moderne gourmetmad i alle prisklasser, og når hoteller og kroer tilbyder romantiske ophold eller weekendferier, er maden, der serveres, en vigtig del af pakken.

Som noget nyt er der i dag skudt en stribe vingårde op i hele landet. Vinrejsen behøver derfor ikke gå til Frankrig eller Italien. I stedet kan du besøge en af landets mere end 20 vingårde, og det kan kombineres med spisning og overnatning på den lokale kro eller byens hotel.

 

Herunder kan du læse mere om 3 udvalgte steder, der tilbyder gourmetophold.

 

Tyrstrup

 

Dansk gastronomi på Tyrstrup Kro, Christiansfeld

6070 Christiansfeld

 

Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

 

Dansk gastronomi

 

Gourmetophold på Marienlyst Strandhotel, Helsingør

3000 Helsingør

Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

 

Stammershalle

 

Stammershalle Badehotel, Gudhjem

3760 Gudhjem

Stammershalle Badehotel er et enestående badehotel bygget i 1911 på klippegrund langs en af Bornholms smukkeste kyststrækninger mellem Tejn og Gudhjem. Oplev solskinsøen Bornholm og forkæl dig og dine kære i en afslappet atmosfære i restaurantens smukke lokale.

Rejsetilbud

Rejsetilbud Island
Rejsetilbud til Island
Se rejsetilbud
Ringkøbing Fjord
Romantik og wellness i Ringkøbing
Se rejsetilbud
tyskland-cochem-960_1
Underskønt krydstogt på Mosel & Rhinen
Se rejsetilbud

I samme kategori

Halloweenoplevelser
Weekendophold
tips_rejse_tapasbar_barcelona
16_Sao-_Lourenco_do_Barrocal_travelmore-min

Mest læste

troldejagt i Danmark
krydstogt rhinen
Italien
De største lufthavne i verden

Forsiden netop nu

Halloweenoplevelser
Italien
Thailand øer
Harzen
Disneyland Paris
Salzburgerland
Oktoberfest
imgonline-com-ua-CompressToSize-aBa1V0H1SFTwtsw

Mest læste

Danmark

Halloweenoplevelser
Weekendophold
Hindsgavl slot
rejser efter baeredygtighed

Skiferie

schladming-travelmore
Østrig
Smukke skiområder i Europar
skisportssteder i Østrig

Camping

Camping i Norge
Ferie i Aarhus
Camping Aarhus
ø-ferie i Danmark

Rejsetilbud

porto-343487_640
Julemarkedsrejse
imgonline-com-ua-CompressToSize-DknBXQbqlP
imgonline-com-ua-convertv6H1m65qGtwx
Bucketlist
porto-scaled-e1662661879568
mountains-5732202_640

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s og Vagabond’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)