Gourmetophold: Oplev dansk gastronomi i verdensklasse

Artiklen er skrevet i samarbejde med Small Danish Hotels.

 

Michelin-stjernerne er de senere år drysset ud over de danske restauranter. Dansk gastronomi har et højt niveau over hele landet, og danske køkkenchefer har vundet VM. NOMA er fire gange kåret som verdens bedste restaurant, og man kan spise god mad på de danske kroer og hoteller, uanset om de ligger i de større byer eller ude på landet. Men sådan har det ikke altid været.

I 1960erne var Danmark en gastronomisk udørk. Råvarerne var dårlige industriprodukter, konserves, frosne ærter og gulerødder, garneret med kartoffelchips. Dansk madkultur eksisterede nærmest ikke i restaurantverdenen. Kokke var tyende, der gik nede i mørke kældre uden vinduer. Det var restauratørerne, der var stjernerne. Heldigvis var der nogle ildsjæle, der fik løftet dansk gastronomi op af kælderen og kokkene ud af mørket.

 

Søren Gericke, Løgismose og Danmarks første Michelin-stjerne

En af ildsjælene var Søren Gericke, der blev en af de første kokke, som medierne begyndte at skrive om. Sammen med Erwin Lauterbach, Jan Pedersen og Jan Hurtigkarl blev han den skabende kraft i udviklingen af det danske køkken fra 1970erne og frem. Søren Gericke blev i 1969 ansat på Søllerød Kro i Nordsjælland og var pioner, da man indførte det nye franske køkken i Danmark og senere skabte ”det store nordiske køkken”.

Lene og Sven Grønlykke købte i 1965 godset Løgismose på Fyn og begyndte at dyrke grøntsager. Løgismose har udviklet sig til et imperium, der producerer og sælger madvarer. I 1971 købte de Falsled Kro, hvor de lavede et åbent køkken, så gæsterne kunne se, hvad de nyansatte franske kokke foretog sig. I 1983 åbnede de en gourmetrestaurant i København, Kong Hans’ Kælder, der også fik åbent køkken og tjenere i kokketøj. På menuen var der hummer og foie gras. Restauranten fik samme år landets første Michelin-stjerne.

 

 

Claus Meyer, dansk gastronomi og verdens bedste restaurant

Efter mange år, hvor madscenen i Danmark var stærkt influeret af middelhavskøkkenet, begyndte en lille gruppe kokke anført af Claus Meyer at udarbejde et manifest, der skulle danne grundlag for et køkken, der i stedet for at kigge ud mod Frankrig og Italien skulle kigge indad og bruge de råvarer, traditioner og metoder, der findes i Norden, og som mange havde glemt.

Der står i manifestet, at ”maden skal bygge på råvarer, som bliver særligt fremragende i vores klimaer, landskaber og vande” og, at man vil ”forene de bedste nordiske tilberedningsmetoder og kulinariske traditioner med impulser udefra”.

Sammen med kokken René Redzepi åbnede Claus Meyer i 2003 restaurant NOMA i København. Ambitionen var at skabe et gastronomisk køkken, som var et hundrede procent baseret på nordiske råvarer, og den skulle have topplaceringer på internationale restaurantlister år efter år. NOMA er efterfølgende fire gange kåret som verdens bedste restaurant.

 

Michelin, stjernedrys og fokus i medierne

I dag er Danmark det land i Norden, der har flest Michelin-stjerner. I alt 33 er det blevet til efter, at Michelin er begyndt at uddele stjerner til restauranter udenfor København. Geranium topper listen over danske Michelin-restauranter med tre stjerner og AOC, Kadeau og Noma har to stjerner. Udenfor hovedstaden er der to stjerner til Henne Kirkeby Kro og Koks på Færøerne. I Guide Michelin får maden (og kun maden) karakterer ved hjælp af stjerner.

Tre Michelin-stjerner betyder, at en restaurant byder på ”ekstraordinær køkkenkunst, værd at rejse efter”. To stjerner betyder, at restauranten har et ”rigtig godt køkken, en omvej værd”. En stjerne betyder, at det er en ”god restaurant i sin kategori”. Tidligere var det en lukket fest og en lille note i avisen, når en dansk restaurant fik en stjerne af Michelin, men i dag er det en kæmpe mediebegivenhed.

 

 

Dansk gastronomisk oplevelse, økologi, gourmetmad og vingårde

Vi danskere er begyndt at spise mere og mere uden for hjemmet, og vi stiller krav om, at det at gå på restaurant skal være en gastronomisk oplevelse. Der er da også et stort udbud af muligheder for enhver pengepung. Hvis du vil spise økologisk, så ligger der langs Margeritruten restauranter, kroer og hoteller, der alle har det økologiske spisemærke. Over hele landet ligger en stribe røgerier, hvor du kan sætte tænderne i et stykke dansk kulturhistorie som rugbrød med nyrøget sild, et drys salt og lidt purløg.

Engang var kromad tung og traditionel mad, og sådan fås det stadig nogle steder, men mange kroer og hoteller serverer i dag moderne gourmetmad i alle prisklasser, og når hoteller og kroer tilbyder romantiske ophold eller weekendferier, er maden, der serveres, en vigtig del af pakken.

Som noget nyt er der i dag skudt en stribe vingårde op i hele landet. Vinrejsen behøver derfor ikke gå til Frankrig eller Italien. I stedet kan du besøge en af landets mere end 20 vingårde, og det kan kombineres med spisning og overnatning på den lokale kro eller byens hotel.

 

Herunder kan du læse mere om 3 udvalgte steder, der tilbyder gourmetophold.

 

Dansk gastronomi på Nymindegab Kro, Nørre Nebel0

6830 Nørre Nebel

Gourmet ophold i Danmark
Foto: Nymindegab Kro

 

Nymindegab Kro troner sig op på kanten af Vesterhavet. Den er nem at kende på den gule farve, og ligger på klittens top længst mod vest. Kroen er gennemrenoveret fra kælder til kvist. Nymindegab Kro frister med en pragtfuld restaurant, der har en betagende udsigt over klitterne, fjorden og den høje vestjyske himmel.

 

Vin- og gastroophold på Hotel Nørre Vinkel, Lemvig

7620 Lemvig

Gastro ophold i Danmark
Foto: Hotel Nørre Vinkel

 

Lemvig kaldes med rette ”Vestjyllands smilehul”, og lige her ved Limfjorden og ikke langt fra Vesterhavet og Klosterheden Plantage ligger den gamle storgård Nørre Vinkel fra 1841. I dag rummer bygningerne et charmerende hotel, der byder på gode oplevelser i bakkers og bølgers land. Nabo til Lemvig Golfbane.

 

Gourmetophold hos Hotel Tønderhus, Tønder

6270 Tønder

Hotel Tønderhus
Foto: Hotel Tønderhus

I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

Rejsetilbud

Hotel Vejlefjord facade
der-er-mange-smukke-kyststrækninger-på-vejen-mod-salalah-foto-esben-gynther
Skilejlighed i Geilo

I samme kategori

Instagram Aarhus
billund
vesterbro
scandic go

Mest læste

troldejagt i Danmark
Nimb Rooftop København
f82adafa-abd0-45fc-ad23-626d602492f2
london-3078109_640

Forsiden netop nu

f82adafa-abd0-45fc-ad23-626d602492f2
Nimb Rooftop København
Design uden navn-15
Essensen af Indien
nationalparker i Europa
I ro og mag med Vitus Rejser
Sensommer i Europa
Hvalsafari

Mest læste

Rejsenyheder & PR

Foto: Lego
billund
udlandet
vesterbro
scandic go
strandhotel

Danmark

Instagram Aarhus
billund
strandhotel
camping

Skiferie

gurgl østrig
Vorarlberg
Zillertal
Zillertal i Østrig, skiferie

Camping

camping
Aktiv ferie
TimeOut fra hverdagen
Campingmesse

Rejsetilbud

Korsika, Frankrig.
Gran Canaria fungerer glimrende som en romantisk getaway, når du trænger til en pause fra vintermørket.
Cancún - Kyst
Instagram Aarhus
Kanal i Venedig
Anholt
Innsbrucks gader summer af liv og er fuld af historie.

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)