Top 10: Danmarks største byer og deres seværdigheder

Danmarks 10 største byer byder på et væld af oplevelser. Så hvis du allerede har besøgt de største, er det måske tid til at lægge vejen forbi én af de mindre perler, som også har seværdigheder, der er et besøg værd.

Herunder listes Danmarks 10 største byer i rækkefølge, samt 3 seværdigheder ved hver, der uden tvivl vil fuldende din tur hertil.

 

1. København (1.336.982 indbyggere) – Danmarks største by 

Danmarks største byer

Øverst på listen finder vi – nok uden at det kommer som en stor overraskelse – Danmarks hovedstad, København, som byder på stort set alt, hvad hjertet begærer.

Herunder 3 seværdigheder, der må opleves i København.

 • Tivoli: Det ville være oplagt at besøge Tivoli, som ligger i hjertet af hovedstaden. Tivoli tilbyder oplevelser for enhver smag, hvad end det skal være vilde forlystelser, flotte haver, lækre middage eller store koncerter.
 • Kanalrundfart i kanalerne: Se København fra en helt anden side på en kanalrundfart rundt i de idylliske kanaler, hvorfra mange af byens kendetegn kan opleves.
 • Bakken: Tag et smut forbi verdens ældste forlystelsespark, Bakken, som ligger i Dyrehaven nord for København. Stedet rummer noget for alle. Og både store og små vil med garanti få en sjov dag på Bakken.

 

 

2. Aarhus (282.910 indbyggere) – Jyllands største by

Danmarks største byer

Også Danmarks næststørste by – smilets by Aarhus – er et oplagt sted at tilbringe nogle dage. Seværdighederne står nærmest i kø for at blive besøgt. Byen er besøgsværdig for hele familien. Hvad end ønskerne står på kultur, historie eller action og fart, så har Aarhus et utal af attraktioner, der kun venter på at blive udforsket.

 • ARoS Aarhus Kunstmuseum: Besøg ARoS som er ét af Nordeuropas største kunstmuseer. Stedet er kendt for sin smukke panorama-regnbue i toppen, som er designet af Olafur Eliasson. Og ARoS byder også på mange andre oplevelser for både børn og voksne.
 • Den Gamle By: Tag på tidsrejse i Den Gamle By i Aarhus, som er verdens første museum for byernes historie. Gamle brostensgader og charmerende bindingsværkshuse danner ramme om denne rejse, der giver dig – og din familie – mulighed for at tage helt tilbage til 1500-tallet og lære om livet i gamle dage.
 • Tivoli Friheden: Hvis du er til sus i maven og vind i håret, så skal besøget til Aarhus inkludere en tur i Tivoli Friheden, som ligger i Marselisborg Skov, blot et stenkast fra centrum. Her er masser af sjove forlystelser for hele familien. Og I kan ikke undgå at gå hjem med et smil på læben.

 

3. Odense (180.760 indbyggere) – Fyns største by

Danmarks største byer

Odense er Danmarks tredjestørste by og Fyns største by. Byen byder på attraktioner på stribe og muligheder for alle. Dermed kan det altså garanteres, at et besøg i Fyns smukke hovedstad næppe vil være forgæves.

I Odense kan du blandt andet besøge…

 • H.C. Andersens Hus: Det nybyggede H.C. Andersens Hus, som er placeret tæt på Møntergården og Koncerthuset Odeon, byder på en fortryllende rejse igennem den kendte forfatters univers og fortællinger. Her får du muligheden for at lære helt nye sider af H.C. Andersens forfatterskab at kende, herunder de eventyr han skrev og deres stemme.   
 • Odense Zoo: Kom helt tæt på dyrene i Odense Zoo, som er én af Fyns allermest besøgte attraktioner. Du får som gæst mulighed for at opleve dyrene i deres naturlige opgivelser og få fornemmelsen af, at du befinder dig på savannen i Afrika. Desuden tilbydes det, at gæsterne kan se dyrene blive fodret og trænet af dyrepasserne.
 • Danmarks Jernbanemuseum: Hvis du ønsker at blive taget tilbage i tiden og få et indblik i Danmarks jernbanehistorie, så kan der med fordel bruges nogle timer på Danmarks Jernbanemuseum, der er placeret i hjertet af Odense. Her kan du lege lokomotivfører, gå på opdagelse i de mange udstillinger eller opleve en tro kopi af Danmarks første lokomotiv.

 

 

4. Aalborg (119.219 indbyggere) – Nordens Paris 

Danmarks største byer

Nordjyllands perle – Aalborg – er også i toppen af Danmarks største byer og er ligeledes et overflødighedshorn af oplevelser for alle. Der er nedenfor listet 3 unikke seværdigheder, der må opleves, hvis turen går til det nordjyske.

 • Aalborg Zoo: Blot et kvarters gang fra centrum finder du Aalborg Zoo, som huser mere end 1200 dyr. Derudover gør haven en dyd ud af at bevare de mange forskellige truede dyrearter, som kan overværes på helt tæt hold. På vej rundt mellem dyrene kan også naturlegeplads, trænede dyr og smuk natur opleves.
 • Kunsten Museum of Modern Art Aalborg: På Kong Christians Allé i Aalborg ligger Kunsten Museeum of Modern Art, som – udover den permanente udstilling – viser seks-otte særudstillinger om året med både dansk og international kunst.
 • Musikkens Hus: Tag til storslåede koncerter eller andre interessante events i Musikkens Hus, som ligger i Aalborg Centrale Havnefront. Der er noget for alle musikelskere, da et væld af genrer repræsenteres på dette smukke og musikalske samlingspunkt.

 

5. Esbjerg (72.044 indbyggere) – Blandt Danmarks største byer

Danmarks største byer

På femtepladsen ligger kystbyen Esbjerg, som er en af landets yngste byer, men som alligevel byder på uendelige muligheder for at få en på opleveren.

 • Mennesker ved havet: Ved Sædding Strand nord for Esbjerg findes Mennesket ved Havet. Det kaldes også De 4 Hvide Mænd. Skulpturen blev lavet i 1995 i anledning af Esbjergs 100-års jubilæum som selvstændig kommune. Den er lavet i hvid beton og forestiller det rene menneskes møde med naturen. Det er nemt at tage her forbi, hvis turen går til Esbjerg.
 • Fiskeri- og Søfartsmuseet: Hvis havet er af stor interesse for dig, så skal du besøge Fiskeri- og Søfartsmuseet. Her kobles havets kultur- og naturoplevelser sammen. Her kan både opleves sæler, spændende udstillinger og maritime miljøer, samt akvarier, legeplads og meget mere.
 • Esbjerg Kunstmuseum: Kunst er også til at finde ved Vestkysten, da Esbjerg Kunstmuseum – der ligger i forbindelse med Musikhuset Esbjerg – giver dig et indblik i moderne kunst og samtidskunst, men fungerer også som et eksperimentarium, hvor både børn og voksne vil have en sjov og spændende dag.

 

   6. Randers (62.623 indbyggere) – En af Danmarks ældste købstæder

   Randers

   Randers er én af Danmarks ældste købstæder og byder på en bred vifte af oplevelser og smuk natur med sin placering ved udmundingen af Gudenåens nordøstlige ende.

   • Randers Regnskov: Selvom turen ”kun” går til Randers, er der altså stadig mulighed for at opleve regnskovens plante- og dyreliv i Randers Regnskov. Her er fyldt med lyde, lugte og varm temperatur, der fuldkommen giver en fornemmelse af at stå midt i den frodige regnskov på den anden side af jorden.
   • Randers Kunstmuseum: Også dansk billedkunst er til at finde i Danmarks sjette største by, hvor også Randers Kunstmuseum kan besøges. Stedet rummer kunstoplevelser for enhver smag og giver et unikt billede af dansk kunst helt fra 1800-tallet og frem til i dag.
   • Memphis Mansion: Mærk Elvis og den amerikanske drøm på Memphis Mansion i Randers. Denne bygning findes kun ét andet sted i verden og er en hyldest til kongen af Rock’n’Roll. Her er både mulighed for at spise på en amerikansk diner, opleve Elvis-museet eller besøge souvenirshoppen.

    

    

   7. Kolding (61.222 indbyggere)

   Danmarks største byer

   I Sydjylland ligger Kolding, som er Danmarks syvende største by. Her er ikke langt til andre byer og områder, men der findes også mange spændende attraktioner i Koldings bakkede landskab.

   • Koldinghus: Oplev Koldinghus som er Koldings gamle kongeborg, der i mange hundrede år var et af landets vigtigste kongeslotte. Slottet brændte i 1808, men er i dag en moderne turistattraktion og et spændende museum.
   • Legeparken Kolding: Besøg Legeparken i Kolding som er en stor gratis legeplads, hvor både vandcykler, mooncars og meget andet kan blive en del af programmet. Desuden er der mulighed for at nyde sin egen mad eller tilberede grillmad på ét af de mange madsteder i parken.
   • Trapholt: Trapholt er et museum for moderne kunst og design, som er at finde i en smuk skulpturpark og et smukt haveanlæg, beliggende højt over Kolding Fjord. Her er skiftende udstillinger af både danske og internationale kunstnere. Det er uden tvivl et besøg værd, hvis kunst og flot natur er interessant for dig.

    

   8. Horsens (59.966 indbyggere) – Blandt Danmarks største byer

   Horsens

   En god halv times kørsel derfra finder man skønne Horsens, som forener kulturliv og oplevelser for folk i alle aldre. Herunder er samlet de tre bedste oplevelser i byen.

   • Fængselsmuseet: I det gamle Horsens Statsfængsel ligger Fængselsmuseet, som giver sine gæster mulighed for at opleve, hvordan det har været at være ansat – og indsat – i fængslet. Her fortælles både fascinerende og voldsomme historier. Og du vil med garanti gå derfra med en mindeværdig oplevelse.
   • Industrimuseet: På de tidligere elektricitetsværks- og gasværksgrunde i Horsens ligger Danmarks Industrimuseum, som er et teknisk museum, der åbnede i 1977. Museet gør dig klogere på historien om, hvordan Danmark blev moderne.
   • Horsens Kunstmuseum: Horsens Kunstmuseum er et museum for dansk billedkunst. Der er fokus på perioden efter 1900-tallet. Moderne dansk kunst er omdrejningspunkt og giver et unikt indblik i, hvad der rører sig på den danske kunstscene.

    

   9. Vejle (58.777 indbyggere) – Den jyske fjordby

   Danmarks største byer

   Går turen til Vejle? Så er også her et hav af oplevelser og attraktioner at finde. Den jyske fjordby er placeret tæt på en masse unikke perler, der alle kan være med til at fuldende dit besøg.

   • Givskud Zoo: Blot 20 minutters kørsel fra Vejle ligger GIVSKUD ZOO, som garanterer en sjov dag fyldt med spændende dyr, dinosaurudstilling, legepladser, aktivitetslejre og forskellige særudstillinger.
   • Jelling Monumenterne: Jelling Monumenterne blev optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste i 1994, og er en samlebetegnelse for Jelling Kirke, Jellingstenene og de to store gravhøje i Jelling. Uden tvivl et besøg værd, hvis du vil lære mere om kongelige monumenter fra vikingetiden.
   • Fjordenhus: Ved Vejle Havn ligger den ikoniske bygning Fjordenhus. Det er tegnet af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson. Den flotte bygning tilbyder rundvisninger og guidede ture, hvor den fantastiske historie om design- og byggeprocessen kan høres.

    

   10. Roskilde (51.793 indbyggere) – Sjællands 2 største by

   Roskilde

   Ud til den sydøstlige del af Roskilde Fjord findes Roskilde. Byen er Danmarks tiende største by. Det er én af landets ældste byer. Og et besøg her vil uden tvivl gøre historien levende igen.

   • Vikingeskibsmuseet: På Vikingeskibsmuseet i Roskilde har du mulighed for at se originale vikingeskibe, samt opleve skibe blive bygget. Du kan også stævne ud på fjorden i et ganske ægte vikingeskib for at prøve kræfter med vikingernes vilde liv til søs.
   • Roskilde Domkirke: På UNESCO’s verdensarvsliste er også Roskilde Domkirke, som tager dig med på en kongelig tidsrejse, hvor du kan møde mange forskellige konger og dronninger i Danmarks kongelige gravkirke.
   • RAGNAROCK – Museet for pop, rock og ungdomskultur: Tag på opdagelse i musikkens farverige historie. Besøg RAGNAROCK, som har musik i centrum og sætter fokus på ungdomskulturen i Danmark fra 1950’erne og frem til i dag.

   Rejsetilbud

   Blomster i Japan
   Spaophold på Jacy'z
   Hotel Faaborg Fjord

   I samme kategori

   sommer harzen
   ferie i Gøteborg
   Hohe Salve
   Hohe Salve

   Mest læste

   troldejagt i Danmark
   Salzburg
   Verdens største byer
   london-3078109_640

   Forsiden netop nu

   sommer harzen
   Hohe Salve
   ferie i Gøteborg
   ø-ferier
   Magiske destinationer i London
   Hohe Salve
   Weissenhaeuser Strand
   byer uden tursiter

   Mest læste

   Danmark

   Danmark
   Aktiv ferie
   Kirsebærtræer
   Dansk gastronomi

   Skiferie

   gurgl østrig
   Vorarlberg
   Zillertal
   Zillertal i Østrig, skiferie

   Camping

   Aktiv ferie
   Campingmesse
   Holmely glamping
   Camping i Norge

   Rejsetilbud

   Japan
   strandresort
   Sejltur i Grønland
   Flyrejsen
   Weissenhaeuser Strand
   Flyvemaskine
   Havila

   Vind en overnatning for 2 personer

   Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)