Artiklen er skrevet i samarbejde med Small Danish Hotels.

 

Vi danskere er blevet en nation af cykelfreaks. Aldrig før i historien har så mange danskere dyrket cykelsport som motion. Men det stopper ikke her. Vi tager i stadig stigende grad vores cykelglæde med på ferien, hvor flere og flere tager på ferie på cykel.

Mange hælder til cykelferie i en light-version, hvor de tager cyklerne med på bilen, kører til feriedestination og cykler alt fra smutture efter bagerbrød til dagslange udflugter under ferieopholdet. Andre går linen helt ud, lader bilen stå, pakker cykeltasker og cykelvogne og tager 100 procent på cykelferie. Måske tages cyklerne med ombord på et tog til det udvalgte cykelområde og herefter ud i ferielandet – hele tiden på vej mod et nyt sted.

 

Danmark er et unikt cykelland

Danmark er ét af de lande i verden, hvori det giver bedst mening at tage på cykelferie. Det er let at finde gode og bilfri – eller “bilfattige” – cykelruter med et fint underlag. Vores land er så fladt, at det ikke kræver en professionel cykelrytters kondition at cykle gennem landskabet. Og så er der aldrig mere end få timers cykling mellem overnatningsstederne.

Danmark er det første land i verden, der har bygget et sammenhængende net af nationale cykelruter. Ruterne går hele vejen ned langs Vesterhavet, langs grænsen, rundt om både Roskilde Fjord og Limfjorden, langs Sjællands og Jyllands østkyster, rundt om Bornholm og mange andre steder.

Vi har også en del regionale ruter. Vi har en cykel-hærvejsrute, der fletter sig mange hundrede kilometer ned gennem Jylland fra top til bund, parallelt med den berømmede fodgængerrute. Og så har vi et netværk af velholdte småveje, der fører fra by til by, men som ikke længere rummer nævneværdig biltrafik, fordi der er bygget nye og større veje til bilerne. Disse småveje er det rene guf for en cyklist. Her glædes du over, hvor lækkert det er at trille lige så stille og roligt ind i en ny by.

 

Når du tager cyklen med på bilen

Hører du til dem, der tager jernhesten med på bilen, eller lejer cykel dér, hvor du holder ferie, er det bare med at køre på opdagelse på de små veje. Eventuelt med hjælp fra GPS’en. Du har sandsynligvis kun brug for at spænde en lille taske eller rygsæk på bagagebæreren med ekstra tøj/regntøj/badetøj, mad og drikke samt lappegrej og pumpe.

Husk dog at tjekke cyklerne hjemmefra, så alle sliddele virker, kæden er velsmurt, bremserne fungerer osv.

 

Når du tager 100 procent på cykelferie i Danmark

Planlægger du en decideret ferie på cykel, hvor du cykler med alt grej fra sted til sted, kræver det noget mere planlægning. Hvis du fx vælger at cykle 1 uge på en nationalrute, skal du tænke over, hvor du vil starte og slutte turen, hvor langt du vil cykle hver dag og få det til at passe med overnatningssteder – som også skal bookes. Cykler du med telt og kogegrej, er det lettere at improvisere. Men det er en frihed med en vis tyngde, så at sige.

Uanset om du rejser hardcore med telt og kogegrej eller vælger den lidt lettere rejsemodel med overnatning på fx hotel, kroer eller B&B, skal du huske at pakke let og kun tage de ting med, du virkelig får brug for. En god huskeregel er at spørge sig selv: Er den her ting virkelig nødvendig for mig? Det kan sagtens være, at den røde aftenkjole og de højhælede sko er nødvendige på Restaurant Fornem. Men måske kan du nøjes med én sweater?

Her er 3 gode hoteller, som er oplagte at overnatte på under din cykelferie på de danske veludbyggede cykelruter:

 

Cykelferie i Danmark

 

Hotel Tønderhus

6270 Tønder
I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, fx Sort Sol i det barske marskland.
Cykelferie i Danmark

Frederik VI’s Hotel, Odense NV

5210 Odense NV
Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som fx H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.
Cykelferie i Danmark

Skovshoved Hotel, Charlottenlund

2920 Charlottenlund
Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.