Caminoen må siges at være én af de mest kendte pilgrimsruter, der findes. Den fører til apostlen Jakobs grav i den spanske by Santiago de Compostela. Vandringen kan begynde mange forskellige steder, men alle har samme slutdestinationen. Man kan gå på længere eller kortere stækninger. Præcis så man kan tilpasse det efter, hvad man selv ønsker. En vandretur på Caminoen er en fantastisk naturoplevelse, og noget du i sandhed ikke vil fortryde at have gjort. Læs med her og få et overblik over de forskellige ruter der findes.

 

Camino Francés

Camino Francés er den franske vej og er et meget populært valg. Omtrent 60 % af pilgrimmene følger denne rute. Den starter fra Saint-Jean-Pied-de-Port på den franske side af Pyrenæerne og krydser store bjerge, åbne sletter og frodige bakker, imens man går mod Santiago de Compostela. Ruten har masser af muligheder for overnatning på kroer eller i hytter og flere spisemuligheder.

Hvis du er nogenlunde erfaren, vil denne tur tage dig cirka 30 dage at gå og er omkring 800 km. Camino Francés er primært for gående, og det betyder, at der er rig mulighed for at møde mange andre pilgrimme på turen.

 

Caminoen

 

 

Camino del Norte

Denne rute snor sig langs den grønne nordkyst i Spanien. Den starter i grænsebyen Irún og passerer gennem Bilbao, Santander og Oviedo. Ruten går gennem kystnære klipper, forrevne bjerge og små fiskerlandsbyer. Selvom man kommer gennem flere større byer, er der ikke mange boliger på turen, hvorfor det anbefales at planlægge denne rute godt hjemmefra – og holde sig til tidsplanen så vidt det er muligt.

Denne nordlige vandring strækker sig 800 km, som går over bakket terræn, og den vil tage omkring 35 dage for den erfarne vandrer.

Via de la Plata

Denne knap 1000 kilometer lange tur er den længste gennem Spanien, og det er tilmeld en gammel romersk vej nord fra Sevilla til Santiago de Compostela. Ruten passerer blandt andet Mérida, Cáceres, Salamanca, Zamora samt en række andre spanske byer. Her er der mulighed for at blive historieinspireret og se kunst eller kultur.

 

Caminoen

 

Camino Portugués

Denne rute starter i Portugal og er den nemmeste af vores omtalte ruter at vandre. Dette sker i smukt terræn fra Lissabon til Porto og op til Spanien. Ruten er populær, og i løbet af dagene vil du få mulighed for at vandre langs den barske kyst og skovklædte højlandsområder. Turen er på omkring 627 km.

Camino Inglés

Dette er den korteste af de traditionelle Camino-ruter. Dette er den engelske vej, og det er en y-formet rute, som kan startes i enten La Coruña eller Ferrol.

Denne rute måler 74 km, og dette er ikke nok til at give dig en Compostela. En Compostela er et bevis for, at du har gået Caminoen, og der skal du have gået minimum 100 kilometer. Dette bevis tildeles på Pilgrimskontoret i Santiago de Compostela. Hvis man derimod starter ruten i Ferrol går du 112 km, og den tager normalt 5 dage at gå.

 

Pilgrimsvandring

 

Camino Primitivo

Camino Primitivo kaldes for den originale rute og er en afsporing fra Camino Francés. Denne rute er interessant for pilgrimme, som ønsker at besøge Oviedos’ imponerende katedral. Ruten er den mest direkte rute fra Oviedo til Santiago de Compostela. Denne 200 kilometer lange rute fra Oviedo passerer gennem et bjergrigt terræn i Asturien og er ikke for vandrere med svagt hjerte eller svage ben. Dette skyldes, at man næsten føler sig som en bjergbestiger undervejs.

 

Camino Finisterre

For nogle pilgrimme ender Caminoen ikke i Santiago de Compostela. Men mange fortsætter deres vandring yderligere 88,5 km til Finisterre. Dette er en klippebunden halvø, som bogstavelig talt føles som ”verdens ende”. Her tildeles pilgrimme en ekstra Compostela-akkreditering for deres indsats.