Denne artikel er skrevet i samarbejde med Best Travel

Ét af de bedste steder at holde ferie i Danmark er i Bornholms hyggeligste byer, bl.a. Rønne, Allinge-Sandvig, Hasle, Svaneke og Gudhjem. Byerne på den charmerende klippeø emmer af hyggelig atmosfære. Nogle er små med få huse – andre er større bysamfund med masser af liv. Øens byer har også en lang historie. Nogle er knyttet til en kirke mens andre er knyttet til havnen – nogle er måske blot opstået omkring et vejkryds. Alle steder afslører dog spor af fortiden, og alle steder fornemmer du en helt særlig ånd.

 

Rønne – Bornholms største by

Med ca. 13.721 indbyggere (2017) er Rønne Bornholms største by. Kommer du sejlende til øen, stævner du ind i Rønne Havn ved foden af Sct. Nicolai Kirke, der står så smukt ved indsejlingen. Rønne Havn er øens største, og den er livligt befærdet af færger, fiskerbåde og fragtskibe.

Det er en oplevelse i sig selv at gå en tur i den gamle bydel bag kirken. Blandt de charmerende huse i de brostenbelagte små gader er der garanti for, at roen vil sænke sig over dig. I mange af de små vinduer kan du se porcelænsfigurer, håndlavede glas eller nips. Mange af de ældgamle små huse rummer bornholmske stadsstuer fra starten af 1900-tallet fyldt med historie.

 

Bornholms hyggeligste byer

 

Svaneke

Svaneke er én af Bornholms hyggeligste byer. Det er den smukkeste og bedst bevarede by på den nordøstlige del af øen og har 1.044 indbyggere (2017). Svaneke blev i 2013 kåret til Danmarks smukkeste købstad. Og hvis man selv har været i Svaneke og oplevet stemningen på byens torv en solskinsrig lørdag formiddag, forstår man hurtigt, hvorfor Svaneke med sin helt særlige atmosfære modtog denne udmærkelse. Det var Bygningskultur Danmark, der stod bag konkurrencen med fokus på de historiske bykerners kvaliteter. Det er den danske arkitekt Jørn Utzon – bedst kendt for Operahuset i Sydney – der står bag byens vartegn fra 1952: Et vandtårn og vandværk.

I Svaneke bør du – ud over en gåtur ved torvet og i den hyggelige bymidte – besøge byens berømte bryghus samt Svaneke Chokoladeri og Bolcheriet. Johan Bülow har også en lækker butik med lakrids beliggende sammen med Pernille Bülow Glas, hvor du kan se den ældgamle kunst glaspusteri udfolde sig på imponerende vis for øjnene af dig.

 

Gudhjem

Blandt Bornholms hyggeligste byer er Gudhjem på det nordlige Bornholm helt i top. Den er Danmarks eneste bjergby, og herfra kan du sejle til øgruppen Ertholmene (Christiansø og Frederiksø).

Byen, der har ca. 700 indbyggere, er anlagt direkte på det stejle grundfjeld med smalle gader. Den stejle Brøddegade er kendt for sine butikker, cafeer og restauranter. Havnen er også et vartegn for byen, og naturen rundt om Gudhjem er noget helt særligt. Faktisk kan du få nogle oplevelser med dig hjem fra Gudhjem og det lille fiskerleje Melsted, som er helt unikke i Danmark. I klippehaverne ser man både morbær- og figentræer, hvilket ikke er normalt på vore breddegrader.

 

Bornholms hyggeligste byer

 

Allinge og Sandvig

Allinge-Sandvig er Nordbornholms tvillingebyer med fantastisk natur og historiske by-miljøer. I nærheden ligger også byen Tejn med en livlig havn, moderne kirkebygning, bryggeri og et stort udvalg af butikker.

Allinges gamle huse og gader ligger malerisk på klipperne omkring havnen. Det er en livlig ferieby og vigtig handelsby med butikker, cafeer, restauranter og vel nok Danmarks bedste røgeri ”Nordbornholms Røgeri” med egen restaurant. Sommeren igennem byder Allinge også på hyggelige markedsdage, og hvert år i uge 24 danner byen rammen om Folkemødet. Op til 100.000 besøgende deltager i det fire dage lange folkefest.

Ved Løsebækgade kan du gå ind på den spændende kyststi, der går op og ned gennem klipperne fra Allinge mod Sandkås. Lige inden stien, ligger Løsebækstranden – en fin lille sandstrand. Olaf Rudes (1886-1957) første atelier var i et lille hus lige ned til Løsebækstranden. Mange af hans malerier skildrer landskabet og byen Allinge.

 

Hasle

Midt på den bornholmske vestkyst finder man den uspolerede lille by Hasle med ca. 1.603 indbyggere (2020). Hasle ligger op ad skrænterne ovenfor havnen og har sin egen charme.

I Hasle Havn finder du stadig nogle aktive fiskerbåde, lystbåde og små fiskejoller. Et havnebad fra 2013 pryder havnen med bl.a. spændende badeplatform og saunabygning.

Læg vejen forbi torvet i Hasle med det gamle rådhus fra 1855. Her omkring torvet og langs hovedgaden ligger de fleste af byens forretninger.