12 bæredygtige destinationer du skal besøge i 2023

I 2023 må vi hylde de bæredygtige destinationer, der viser en hel masse kærlighed til verdens velvære. Uanset om de forsyner deres nationer med vedvarende energi eller tager fat på specifikke miljø- eller samfundsmæssige problemer, gør disse nationer planeten til et bedre sted, mens de inviterer os til at udforske dem på en miljøvenlig måde med åbne arme.

Rejsemagasinet CN Traveler har lavet en liste med 12 bæredygtige destinationer (herunder vores eget lille land), man skal besøge i 2023.

 

Den skotske vildmark

Skotland var det første land til at tilmelde sig Tourism Declares a Climate Emergency. Et initiativ, der blev lanceret i 2020 for at tilskynde turistsektoren til at reducere kulstofemissioner. 

Wilderness Scotland har fremvist bæredygtig turisme i to årtier. Og European Nature Trust har vores opmærksomhed for deres bevarelse af titusindvis af hektar af det skotske højland ved Alladale Wilderness Reserve. 

For at finde de øko-venligste indkvarteringsudbydere giver Skotlands Green Tourism-certificeringsordning de bedste muligheder.

 

Bhutans grønne dale

Bhutan

 

Bhutan er verdens eneste CO2-negative land og tilbyder en mindre-er-mere tilgang. Landet regulerer omhyggeligt turismen og inkluderer beskyttelsen af dens skove i sin forfatning.

Midt i smaragdgrønne skove og gletsjerdale er der ingen afvigelse fra landets autentiske, epokegamle måde at leve på, og du har komforten ved at vide, at din miljøpåvirkning er minimal. 

 

Sloveniens nærende bjerge

Dette kompakte centraleuropæiske land med sine eventyrlige bjerge er for længst blevet til en helt af grøn turisme.

Mere end en tiendedel af det kuperede landskab er formelt beskyttet. Dette indebærer bl.a. alpetoppe, gamle skove, Karst-plateauet, de pannoniske sletters vinmarker og det termiske vand. 

Turistrådet Green Scheme of Slovenian Tourism, navigerer dig til de grønneste værter og campingpladser. Derudover er Slovenien fyldt med smarte og lækre (og bæredygtige!) retter, der kan spises med god samvittighed. 

 

Frivilligturisme på Madagaskar

Bæredygtige destinationer

 

At vise støtte til en nation med behov for turismeindtægter og booke en naturbesparende ferie er, hvad bæredygtighedsrejser handler om. Med disse kriterier i tankerne kvalificerer Madagaskar sig til det ypperste. 

Uudforskede oprindelige regnskove venter på denne gigantiske afrikanske ø, som er vært for en overbevisende skare af dyrelivsfigurer, som ikke kan ses andre steder. 

Ø-landet i Det Indiske Ocean er desværre blevet ramt af verdens første klima-inducerede hungersnød i syd. SEED Madagascar er en NGO, som har arbejdet hårdt for at øge bevidstheden. Og den bæredygtige turismevirksomhed Earth-Changers.com har arrangeret frivillige rejser. 

 

Costa Ricas dyrelivsreservater

Costa Rica er hjemsted for næsten seks procent af verdens arter, og er en verdensførende dyrker af denne essentielle kompleksitet af livet på jorden og et af de første lande til at fremme ansvarlig økoturisme. 

Mere end en fjerdedel af denne mellemamerikanske nation er afsat til beskyttede parker og reservater. Det er et værdifuldt værn mod skovrydning og er med til at garantere, at besøgende møder en blændende skare af dyreliv.

Tre af landets nationale fredningsområder og parker er UNESCO-beskyttede, og meget af dets elektricitet er vedvarende.

 

 

Frisk luft i Finland

Oplev en nation hvor 80 procent af terrænet er skovklædt.

Krisen fra luftforurening globalt kom i forgrunden i 2021, da Verdenssundhedsorganisationen erklærede den som en af de største miljøtrusler mod menneskers sundhed sammen med klimakrisen. I mellemtiden er Finlands luft og vand udråbt til det klareste. 

Turistrådet har udarbejdet et ”Bæredygtig Finland”-program der har til formål at hjælpe besøgende med at planlægge de mest miljøvenlige flugter. Her får du mulighed for at engagere dig i naturen og den lokale kultur, velvidende om dit ophold er blevet set på gennem en økonomisk, økologisk, social og kulturel linse. 

 

Tænk fremadrettet i Barbados

Bæredygtige destinationer

 

Denne koralø i Atlanterhavet er en, man skal holde øje med for sin overgang til vedvarende energi. Barbados er måske ikke berømt for øko-ophold på næste niveau – endnu – men vi hylder premierminister Mia Mottleys mission om at gå foran med et godt eksempel fra frontlinjen af klimakrisen. 

Ud over at belyse behovet for at skifte til grønnere energiforsyninger introducerer den berømte COP-taler dramatiske mål for denne ø, som er så særligt sårbar over for klimakrisen. 

CAST – Caribbean Alliance for Sustainable Tourism – kan bevidne styrken af landets nye retning mod mere naturpositive og samfundsfokuserede oplevelser. 

 

Grønne og fredfyldte Tyskland

Wellness er naturligvis forcen i et land med hundredvis af kursteder. Her kan du tage på spa bæredygtigt, såsom på det kulstofneutrale Nature Resort Schindelbruch i Südharz.

Selve turistrådet er Green Globe-certificeret. Så ved de, hvad de taler om, når de navigerer besøgende til 1.300 steder at bo, fra glamping til eksklusive hoteller. 

Hvis du går op i plantebaseret kost, har dette land den største procentdel af grøntsager i Europa – så du ved, at det bliver nemmere at holde dit madaftryk lavt. Derudover kører alle landets langdistancetog på 100 procent grøn elektricitet.

 

Verdensmål fra Norge, Sverige, Danmark og Island

Norge

 

Folk er ved at forstå vigtigheden af at have FN’s mål for bæredygtig udvikling i mente. Da FN annoncerede sine 17 SDG’er ved FN’s Forsamling i 2015, blev de præsenteret som en køreplan for at opnå en bedre og mere bæredygtig fremtid for alle. 

Ifølge holdet bag dem rangerer de skandinaviske lande Danmark, Sverige og Norge alle i top 10. I Norge bidrager vandkraft fx med 45 procent af landets strøm.

Vi skal også hylde Island, som allerede er 100 procent drevet af vedvarende energi. Vi er især tiltrukket af det familieejede Torfhús Retreat, som udelukkende kører på geotermisk energi og vandkraft.

Rejsetilbud

I samme kategori

khiva-198684_640
dykke med hajer
Skotlands højdepunkter
World Wildlife Day

Mest læste

troldejagt i Danmark
Ferie med børn
Verdens største byer
Togrejse

Forsiden netop nu

Kirsebærtræerne
Forår i Europa
Dansk gastronomi
interrail
Romantiske hoteller i verden
Caribien
Grønland
Solorejsens opvågning

Mest læste

Danmark

Dansk gastronomi
Naturoplevelser i Danmark
Outdoorshow
Dansk Golfshow

Skiferie

Vorarlberg
Zillertal
Zillertal i Østrig, skiferie
skiferie i Zillertal

Camping

Campingmesse
Holmely glamping
Camping i Norge
Ferie i Aarhus

Rejsetilbud

belgium-3590656_640
Naturoplevelser i Danmark
Skotlands højdepunkter
Backpackerdestinationer
khiva-198684_640
dykke med hajer
Påskerejser

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)