Göteborg blev i november udnævnt af Lonely Planet som ‘Best Sustainable City Stay 2021’ blandt alle verdens byer. Byen har i mange år arbejdet fokuseret med bæredygtighed. Blandt andet er 95 procent af byens hoteller i dag miljøcertificerede. Og 97 procent af den offentlige transport kører på vedvarende energi.

Vi, byen og turismebranchen har længe arbejdet målrettet med bæredygtighed med ambitionen om at bidrage til en by, der er vidunderlig at bo i og besøge, og som har et bredt og spændende udvalg af aktiviteter, hoteller og restauranter, men også tager højde for miljøet og mennesker,’” siger Katarina Torstensson, Bæredygtighedsstrateg hos Göteborg & Co.

Sommeren 2021 byder på et væld af bæredygtige oplevelser, shopping, hoteller og restauranter i Göteborg. Her får du overblikket over, hvad der venter dig i den bæredygtige by Göteborg.

 

Udendørs kunst

Det offentlige rum i den bæredygtige by Göteborg er fyldt med kunst. Se på statuerne, gallerivinduerne, gadekunsten og læs poesien på byens kloakdæksler. Göteborg har også omkring 100 store vægmalerier i forskellige stilarter og i forbindelse med byens 400-årsjubilæum i 2021, er endnu flere kommet til.

Også den 21 kilometer lange kunstrute fra projektet Sätt färg på Göteborgstod klar til jubilæumsdagen og kan opleves denne sommer. Hop på cyklen og oplev de 21 kilometers kunst mellem Blå Stället i Angered og Röda Sten, der både byder på vægmalerier, faner, bannere, farverige tunneller og vimpler i lygtepælene. Projektet blev skabt for at binde byen sammen, skabe jobs og involvere de unge i byudviklingen. Det er et projekt, der bidrager til at skabe social bæredygtighed i byen.

 

bæredygtige by Göteborg

 

Liseberg Forlystelsespark

Liseberg er Nordens største forlystelsespark, der sigter mod at blive verdensledende inden for bæredygtig parkdrift inden 2025. Alle parkens attraktioner kører på 100 procent vedvarende energi, der blandt andet kommer fra Lisebergs eget vindkraftværk, men også på energi genbrugt fra en af parkens store attraktioner, nemlig forlystelsen Loke.

I Liseberg kan man spise på KRAV-certificerede restauranter, forkæle sig selv med økologisk candyfloss eller vinde miljømærket chokolade. Hvert år bliver 2.000 tons skrald og madaffald sorteret og omdannet til biogas. En gang om året arrangerer Liseberg desuden ’Särskolans Dag’. Det er en dag for specialskoler i Göteborgområdet, hvor lærere og elever fra skolerne kan komme gratis afsted og opleve parkens forlystelser.

 

Vandretur fra Garveriet i Floda med overnatning på Öijared

Hos Garveriet i Floda mødes natur og holdbarhed i en sand harmoni. Når man ankommer til Garveriet, finder man i stueetagen både en café, restaurant og bageri, hvor en stor brændeovn er hjertet i foretagendet.

I butikken Skafferiet’ er det muligt at købe nogle af Garveriets lokale og bæredygtigt producerede varer med hjem. Og på ølbryggeriet Bearded Rabbitkan man blive klogere på, hvordan øllen brygges. Fra Garveriet kan man tage vandrestien til Öijared Resort. Her venter selvforkælelse i spaområdets bade med økologisk hudpleje.

Garveriet tilbyder desuden de færdige vandrepakker ’Traska’ og ’Ströva’, der begge inkluderer mad, spa og overnatning på Garveriet og Öijared.

 

HittaUt udforsk Göteborgs skærgård på en helt ny måde

For første gang er Göteborgs rå og naturskønne skærgård med i ’HittaUt’ som en ny oplevelse for øernes beboere, skoler og turister. Udforsk de spændende steder i Göteborgs skærgård, hvor i alt 50 checkpoints er fordelt på øerne Björko, Hönö, Öckerö, Brännö, Styrsö, Donsö og Vrångö. Ved hvert checkpoint er der en kode, man skal registrere på sin konto, og som giver chancen for at vinde præmier. Man kan deltage ved at bruge et fysisk kort, som man kan hente hos blandt andet turistkontoret i Göteborg, hos Infopoints i skærgården eller digitalt via den gratis app HittaUt.

HittaUt er en gratis app, hvor man kan indsamle koder ved checkpoints forskellige steder i Sverige. De kan nås gennem fx vandring, cykling eller løb i naturen. Alle kan deltage gennem HittaUt-sæsonen, der løber fra forår til efterår.

 

Gør-det-selv-måltid: Gunnebo Slott og Trädgårdar

Besøg Gunnebo Slott og Trädgårdar og bestil plads ved det store træbord. Det er er en del af konceptet The Edible Country, og du får en anderledes og naturnær madoplevelse, hvor du selv tilbereder maden. Nyd de gode råvarer fra køkkenhaven, friskbagt brød og forskellige slags urter, som man plukker selv. Spiseområdet ligger ved den idylliske Stensjön, der er omgivet af gamle egetræer på Gunnebos grønne og historiske landejendom kun 15 minutter fra Göteborg centrum.

Man kan også bestille sin egen Gunnebo-kok, og i stedet blot nyde naturen og vandre i slottets haver, mens man venter på maden. Bordet hos Gunnebo Slott og Trädgårdar, kan bookes fra maj til september.

Hele parken har været økologisk certificeret siden 2006.

 

Sov i trætelte ved Pilgrimsleden hos Pevon Ecoturism

Hvis man vil helt tæt på naturen, kan man overnatte og bo i et trætelt ved Björsjöås i Vättlefjäll. Det er 15 kilometer nord for den bæredygtige by Göteborg. Pevon Ecoturism samarbejder med lokale aktører for at skabe lærerige og levende oplevelser tæt på naturen. Overnat fx i et trætelt eller gå strækningen mellem Storås og Jennylund på Pilgrimsleden med overnatning undervejs. Her findes også hytter, man kan leje. Og det er muligt at booke både en guidet tur i vildmarken eller en oplevelse, hvor man kan prøve at tilberede mad over åben ild.

 

Bo på et miljøcertificeret hotel

Gothia Towers er ét af Europas 5 største hoteller og ligger i hjertet af Göteborg. Hotellet byder på 1.200 hotelværelser, messe- og konferencelokaler samt 8 barer og restauranter. Gothia Towers huser også Upper House, et 5-stjernet hotel med tilhørende spa.

Det er det største hotel hidtil i Europa, der er miljøcertificeret i henhold til BREEAM. 94 procent af alt affald fra hotellet genanvendes. Noget komposteres og omdannes til biogas, der bruges til at opvarme ovnene i restauranternes køkkener. Bikuber og en køkkenhave på taget leverer friske, lokalt producerede ingredienser til restauranterne. Hele anlæggets elektricitetsbehov er dækket af vindkraft.

 

BÆREDYGTIGE FAKTA:

  • Med et klimamål om at være fossiluafhængig inden 2030 er Göteborg den første by i verden, der udsteder grønne obligationer for at fremskynde investeringerne i klimaorienterede løsninger
  • 97 procent af byens offentlige transport kører på vedvarende energi
  • 95 procent af byens hoteller er miljøcertificerede
  • Der er indført miljøzone for lav luftforurening i byens centrum
  • Lufthavnen Landvetter Flygplats er certificeret til det højeste niveau af Airport Carbon Accreditation