Et af verdens vidundere ligger i Andalusien i Sydspanien højt hævet over byen Granada. Det er den arabiske kongeborg og fæstning Alhambra – den røde borg, som dateres helt tilbage til 1000-tallet.

Ved siden af ligger maurerkongernes sommerpalads Generalife, som på arabisk betyder Den højeste Have. De arabiske monumenter er en verdensberømt turistattraktion. Det kræver næsten en hel dag på turprogrammet, hvis man planlægger et besøg.

 

Alhambra

Alhambra består af 4 hovedområder – Alcazaba, der er den oprindelige fæstning – Nasrid-paladset, maurerkongernes gamle kongepalads, som blev bygget, da Nasrid-dynastiet herskede i Granada – Carlos V’s palads, som virker stilmæssig forkert og meget voldsomt – og til sidst Generalife, maurerkongernes sommerpalads og fantastiske have, idealet for en islamisk have, der blev grundlagt tilbage i 1200-tallet.

Vores rundtur starter med et kort besøg i Alhambras mest monumentale bygning, Carlos V’s palads, en renæssancebygning med en indre smuk cirkelformet søjlegård. Har man tid, findes der flere museer i dette palads med blandt andet en udstilling om Alhambras historie og opbygning. Carlos V’s palads virker som en noget fejlplaceret firkantet kolos. Næsten bevidst er placeret for at spærre for det egentlige arabiske eventyr, som langt de fleste kommer for at opleve. 

Hovedindgangen til Nasrid-paladset blev nedlagt for at få plads til Carlos V’s palads, så man må i dag benytte en sideindgang for at starte rundturen i de mange arabiske sale og værelser med tilhørende gårdhaver. Alle dekoreret fra gulv til loft. – med arabiske ornamenter og dekorationer og inskriptioner – vægge, vinduer, dørpartier, kupler flere meter over gulvet, alt i utrolige, nærmest levende, stuk-dekorationer ofte som drypstenshuler. 

Læs her om de største vandland i Europa

 

Emirens utrolige bolig

Man starter i Mexuar-paladset og passerer modtagelsesværelserne med tilhørende mindre gårdhaver. Derfra fortsætter man ind i Comares-paladset og ind i den imponerende ambassadørsal – emirens tronsal, hvor officielle modtagelser fandt sted. Man kommer derfra ud i den første store gårdhave – Myrtehaven – en oase opbygget omkring et langt bassin med myrtebuske klippet som en lav firkantet hæk. 

Så venter den fineste og berømteste del af paladset – Løvepaladset – med Løvegården som det naturlige centrum; en gårdhave. 124 slanke søjler omkranser en vandfontæne, der bæres af 12 stenløver.

Fra Løvegården er der direkte adgang til emirens overdådigt udsmykkede gemakker til højre, hvor kuplen i loftet i det største opholdsrum er dekoreret med tydelig markering af de 7 himle, og på den anden side af den åbne gårdhave ligger en tilsvarende, udsmykket bolig til emirens udvalgte kone og børn. 

Man får også mulighed for undervejs at beundre den fantastiske udsigt over Granada by og omegn og komme ud i det store haveanlæg.

 

Sommerpaladset

Den sidste del af den store rundtur går op til sommerpaladset Generalife og dets fantastiske haveanlæg, der ligger 2–300 meter fra Alhambra. Hertil trak kongefamilierne sig tilbage, når de var trætte af det officielle liv i paladset.

Her er et væld af labyrinter med blomster, buske og træer og områder, der blev brugt til at dyrke frugt og grøntsager. Man går ad lange alleer, stier og områder, der er dekoreret i sirlige mønstre med hvide og mørke sten fra især Sierra Nevada området.  

Mange af disse mønstre er blevet genskabt nede på Granadas torve og pladser. Her oppe i ”sommerlandet” får sanserne et hvil og frisk luft. Man har rig mulighed til at fornemme den skønhed og storslåethed, som maurerne levede med. Også herfra er der en smuk udsigt til Sierra Nevada, Granada og Alhambra.

Vi kan kun anbefale at tage hele den store rundtur, selvom det tager mange timer. 

 

Alhambra og Generalife

 

Rejsen til Alhambra

Vi fløj til Valencia via Madrid og derfra i bil til Granada, en noget atypisk vej til Granada, men med store oplevelser. Malaga er dog nærmeste lufthavn med flere flyforbindelser fra både København og Billund. Alicante har også direkte flyforbindelser fra både København og Billund.

Der findes organiserede busture fra begge områder og andre steder i Spanien til Granada og Alhambra. Ellers er der mange muligheder for at leje bil og køre på egen hånd.

 

Alhambra og Generalife: 

Oplysninger og mulighed for at forudbestille og købe adgangsbilletter på denne hjemmeside.

Det anbefales på det kraftigste at forudbestille billetter enten direkte her eller hos en af de mange turudbydere. Der arrangerer rundture med officielle guider med start fra et af hotellerne i byen. De kører rundt i minibusser og bringer folk til og fra hovedindgangen.

Her mødes man med den guide, der på spansk, fransk, engelsk eller tysk vil guide gruppen. Husk, at mødetidspunktet ofte er tidligt på formiddagen og at det skal overholdes. På den måde får man til gengæld sikkerhed for at kunne besøge de mange dele af paladset, hvor der kun lukkes et begrænset antal besøgende ind ad gangen. 

Vi besøgte Alhambra i midten af april – et rigtig godt tidspunkt – da turistsæsonen nærmest ikke er startet endnu. Derfor er der minimale ventetider og køer ved billetkontoret og på turen rundt på Alhambra. 

Tekst og foto: Vibeke Hove og Henrik Møller