Artiklen er skrevet i samarbejde med Store Verden.

 

Afrikas Big 5 er et hold ikoniske dyr, så hvis du drømmer om safari i Afrika, har du næsten helt sikkert også hørt om The Big 5: Løven, leoparden, elefanten, den afrikanske bøffel og næsehornet.

Udtrykket, der blev opfundet i slutningen af ​​1800-tallet under Afrikas kolonitid, henviser til, hvad trofæjægere betragtede som de mest udfordrende og farlige dyr at jage til fods. Disse dyr jages stadig i dag, men den stigende turisme har også gjort dét at finde The Big 5 til et frygtindgydende mål for enhver safariturist.

 

Det bliver sværere og sværere med tiden at finde Afrikas Big 5. Alle de fem dyr er faldende i antal. Især løverne kæmper og har mistet 94 procent af deres oprindelige habitat. Kun omkring 20.000 af de disse store ”katte” er tilbage i naturen.

 

Afrikas big 5

 

Her er de fascinerende fakta om Afrikas Big 5

 

Leopard

Dette er den mest undvigende og også den mindste af de fem. Disse plettede ”ninjakatte” er luskede, og de er sværere at få øje på.

Når vi taler om pletter, er de fleste leoparder lyse med markante mørke pletter, der kaldes rosetter. Sorte leoparder, som synes at være næsten ensfarvede, fordi deres pletter er svære at skelne, kaldes almindeligvis sorte pantere.

De ensomme store katte trækker deres store bytte, såsom zebra eller antilope, ind i et træ for at spise alene i fred.

Der er en anden grund til, at leoparder holder sig for sig selv: De kommer ikke helt overens med deres kolleger i Big 5-klubben, nemlig de afrikanske løver. Hvis en løve har en chance for at dræbe en leopard, ville den gøre det.

 

Løve

Løver er den eneste sociale store kat. De store katte er “ikke født i en rang”. De har ikke et permanent socialt hierarki. Der er altså ingen ”konge” i gruppen.

En han kan være dominerende over de andre, men det kan ændre sig når som helst. Løvesamfundet er også matrilinealt. Dvs. hunnerne holder territorierne og forbliver med den stolthed, som de er født i.

 

Afrikansk bøffel

Disse brutale ko-lignende dyr samles ofte tusindvis i Serengeti (en nationalpark i Tanzania). Dannelse af store grupper er et forsvar mod rovdyr. Både han- og hunbøfler har horn, men hannernes kurver opad og smelter sammen i midten og danner en solid knogletallerken kaldet ”The Boss”.

Det er et nyttigt forsvar, samt dét at de er mere end tre gange tungere end deres løvemodstandere. Derfor løber en løve, der angriber en bøffel, en enorm risiko ift. at dø. Bøffelen kan være aggressiv, og den kommer ofte i konflikt med mennesker udenfor beskyttede områder.

 

Elefant

Den største af de fem kæmper er den afrikanske savanneelefant. Den kan veje op til syv tons. Den afrikanske skovelefant, som er cirka tre meter kortere og bor i skovene i Congo Basin, blev erklæret for en separat art, efter at genetisk testning i 2010 viste store forskelle mellem skovens og savannens elefanter.

Savanneelefanter er store nok til at ændre landskabet, trække træer op for at skabe græsarealer, sprede frø og generelt at øge biodiversiteten. Elefanterne har været eftertragtet af krybskytter længe og har et fragmenteret område i hele det centrale og sydlige Afrika.

 

Næsehorn

Der er to arter – det sorte næsehorn og det hvide næsehorn og herunder fem underarter – tilbage i Afrika. De fem underarter inkluderer det nordlige hvide næsehorn, det sydlige hvide næsehorn, det østlige sorte næsehorn, det sydlige-centrale sorte næsehorn og det sydvestlige sorte næsehorn.

Alle er enorme med en topvægt på 5.000 pund og horn, der kan blive op til 5 meter lange. Pga. krybskytteri efter deres horn blev det vestlige sorte næsehorn erklæret uddød i 2011. Den sidste han blandt de nordlige hvide næsehorn døde i 2018. Her var der kun to hunner var tilbage, hvilket gjorde, at underarten funktionelt uddøde.

Omkring 20.000 sydlige hvide næsehorn er tilbage. De finder sig i det sydlige Afrika. Bevaringsindsatser har bidraget til at øge antallet af det mindre kritisk truede sort næsehorn, der hovedsagelig findes i det østlige og sydlige Afrika.

 

Andre 5’ere

Afrika er utroligt rigt på dyreliv, hvorfor flere andre “5’ere” er dukket op gennem årene, såsom The Small 5. Der er også The Shy 5 og The Ugly 5, som jo er nogle lidt mere subjektivt vurderede grupper af dyr.