Artiklen er skrevet i samarbejde med PR consultancy

Alle elsker at rejse, og langt de fleste får næsten sommerfugle i maven ved tanken om at sidde i en flyvemaskine og forlade et vindblæst og regnfuldt Danmark til fordel for sol, strand eller storby. Men den glade forventningsfulde rejse ombord på flyet kan ret hurtigt antage helt andre former, og endda fordufte, hvis man ikke lige sørger for at følge en håndfuld helt elementære retningslinjer.

 

Langt de fleste opfører sig helt efter bogen, når de rejser afsted fra de danske eller udenlandske lufthavne, men det er dog alligevel glippet for en del i tidens løb, formodentligt til stor ærgrelse for dem selv og deres eventuelle medrejsende. Her følger 5 gode råd, du bør følge, for at både opholdet i lufthavnen og den senere rejse bliver både sikker og behagelig.

 

  1. Undgå forsinkelser

Det bør give sig selv, men det er alligevel ikke altid tilfældet. Sørg for at komme i god tid. Det kunne lyde som en kedelig forælders formanende ord, men det er ikke desto mindre vigtigt. Der er altid tryk på i en lufthavn, og der kan være uventede kødannelser og ekstra pres i de spidsbelastede tidspunkter henover sommeren. Kom derfor i god tid, og læg gerne en halv til en hel time til, så man er kommet de største uventede problemer til livs. Forsinkelse kan koste dig både billetten og dit ferieophold, men er også til gene for andre rejsende i lufthavnen.

 

  1. Benyt ikke lufthavnens offentlige Wi-Fi uden en VPN

Hvis du har formået at komme til tiden, så vil du formodentligt have tid til at nyde en kaffe, et glas vin eller lidt mad i transit-hallen. I den forbindelse kan det være tillokkende at tjekke sin telefon og surfe lidt rundt på sociale medier og lignende. Lufthavnene har ofte offentlige Wi-Fi netværk eller hotspots, som kan benyttes gratis. Man bør dog kraftigt overveje brugen af det offentligt tilgængelige Wi-Fi, hvis man ikke har en VPN. Et offentligt Wi-Fi er åbent for alle og kan potentielt misbruges og benyttes til hacking. Ferien kan derigennem løbe ind i sin første grimme episode, allerede før den er begyndt.

 

  1. Hold lidt igen med alkoholen

Ferie og flyvning hænger for mange uløseligt sammen med indtag af alkohol. Vi slapper af, ferien er ved at begynde og man slipper tøjlerne lidt og tager sig en drink eller en øl. Langt de fleste har kontrol over indtaget, men for nogen kan det af forskellige årsager tage overhånd. Nervøsitet forud for en flyvning bør ikke blive dæmpet med for meget alkohol. Du risikerer at dehydrere under en længere flyvetur, og skulle indtaget have fundet sted allerede i lufthavnen, så kan man sagtens blive afvist i gaten, hvis promillen ganske enkelt er for høj.

 

  1. Glem alt om din sjove jokes om bomber og våben

De efterhånden mange forholdsregler og sikkerhedsforanstaltninger i lufthavnene overalt i verden kan være et rent cirkus at skulle igennem. I lyset af de mange terroraktioner op igennem 00erne og 10erne tager man dog ingen chancer længere. Mottoet synes at være: hellere et tjek for meget end et tjek for lidt, for at være på den sikre side. Nogen rejsende kan finde det for overforsigtigt og fristes derfor til at udfordre det stramme sikkerhedssystem ved at lufte en vittighed om bomber eller våben i tasken. Skulle du være en af de kække rejsende, så bør du nok alligevel tænke to gange, før du taler. Vittigheder eller blot henslængte udtalelser om bomber eller våben kan koste dig både rejsen, en bøde og en anholdelse på stedet.

 

  1. Drop sovepillerne og andre sløvende medikamenter

Hvis man er nervøs for turen, eller hvis man skal på en længere flyvning over adskillige timer, så fristes nogen mennesker til at tage noget beroligende. Men sløvende medikamenter og sovepiller kan være en rigtig dårlig kombination på en flyrejse. Hvis du først er gået ud som et lys, så er det småt med mobilitet i tilfælde af, at passageren ved siden af skal på toilettet. I en absolut nødsituation ombord på flyet kan det være decideret fatalt at være sløvet af medicin.